Agenda Soest-Baarn

 

23 nov

De Mogelijkheid van Intelligent Leven elders in het Heelal

Op donderdag 23 november 19:30 in de Leuning. Lezing over ‘De Mogelijkheid van Intelligent Leven elders in het Heelal, door Edward P.J. van den Heuvel, Emeritus-hoogleraar Sterrenkunde, Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit Brussel.
 
Samenvatting:
Tot 1995 kenden we alleen de acht planeten van ons eigen zonnestelsel, en was het niet bekend of andere sterren (in feite: zonnen net als onze Zon) ook planeten hebben.
In 1995 werd de eerste planeet bij een andere ster ontdekt, en sindsdien zijn planetenstelsels ontdekt bij duizenden sterren. Sommige van deze planetenstelsels lijken verrassend veel op ons zonnestelsel. Inmiddels is duidelijk dat minstens 20 procent van alle sterren planeten hebben. Daar ons Melkwegstelsel meer dan 100 miljard sterren bevat, zijn er dus meer dan 20 miljard planetenstelsels alleen al in ons Melkwegstelsel. En van Melkwegstelsels zoals het onze zien we er met onze telescopen honderden miljarden.
 
De vraag doet zich daarom voor: heeft zich op andere planeten ook leven ontwikkeld?
En zijn er ook planeten waar dit leven een met onze Aarde vergelijkbaar of zelfs hoger peil van Intelligentie heeft ontwikkeld, dat wil zeggen: een met ons vergelijkbaar of hoger technisch en wetenschappelijk niveau, zodat we met die andere beschavingen zouden kunnen communiceren? In deze voordracht zal ik de huidige inzichten over de waarschijnlijkheid van de mogelijke aanwezigheid van intelligent leven elders in het heelal bespreken, alsook de manieren waarop men thans probeert met andere beschavingen in contact te komen.
Eigen bijdrage leden € 5, niet leden € 7,50.