Agenda Fryslân

 

18 okt

Cursus Moderne Levenskunst Leeuwarden

Cursus Moderne Levenskunst 

Overzicht van alle cursusdata en tijden:

18 okt 2017 19:00 - 21:30
01 nov 2017 19:00 - 21:30
08 nov 2017 19:00 - 21:30
15 nov 2017 19:00 - 21:30
22 nov 2017 19:00 - 21:30
29 nov 2017 19:00 - 21:30

Duur: Zes bijeenkomsten

Voorkennis: Niet vereist

Prijs: Leden € 110,-  € 160,- voor niet- leden, minima- en studententarief € 80,- leden met een beperkt inkomen € 55,-


Docent: Patricia Bieringa

Hoe voorkom je dat je leven aan je voorbij kabbelt? Daarover hebben verschillende filosofen nagedacht. Vaak verrassend bruikbaar.
Wat maakt een leven mooi en waardevol? Waarom maak ik de keuzes die ik maak? Kies ik wel daadwerkelijk voor dat wat ik van belang vind? Houden deze vragen u bezig en bent u op zoek naar een antwoord?

U bent niet de enige of de eerste. Tijdens de cursus Moderne levenskunst staat u stil bij het belang van zelfkennis, het invullen van uw vrijheid en de betekenis van vriendschap voor uw leven. Door u te verdiepen in filosofie, te praten en te oefenen leert u scherper te denken over uw eigen leven en wat u belangrijkvindt. Want daar gaat het om in deze cursus, uw vragen over hoe te leven.

U maakt kennis met vele denkers die u voorgingen in het onderzoek naar het goede leven. Filosofen als Montaigne, Levinas, Foucault en Nussbaum.
Filosofie van de levenskunst blijft niet beperkt tot de studeerkamer maar draait juist om het leven hier en nu. Dat betekent dat er ruimte is voor teksten én voor praktische wijsheid. Levenskunst betekent oefenen. Daarom oefent u met medecursisten onder leiding van een ervaren docent.

De opbouw van de cursus:

Bijeenkomst 1: introductie in de moderne levenskunst

De eerste bijeenkomst van de cursus staat in het teken van kennismaken en het verkennen van de moderne levenskunst. Waarom ontstaat de levenskunst in de moderne tijd? Wat is levenskunst? Welke soorten levenskunst kunnen we onderscheiden?

Bijeenkomst 2: ervaring en zelfkennis

Deze avond staat in het teken van zelfkennis. Levenskunst als de zorg voor zichzelf betekent allereerst zelfkennis. Wanneer ben je een goede leerling van je eigen ervaringen? Welke inzichten (kennis) ontstaan op basis van reflectie op eigen ervaringen? Kortom; Wie ben je eigenlijk? Michel de Montaigne speelt deze avond een hoofdrol.

Bijeenkomst 3: het probleem van vrijheid en kiezen

De meest vormende invloed die wij op ons leven hebben, ligt in de mogelijkheid te kiezen. De keuze vormt de meest concrete uitdrukking van onze vrijheid. De vraag is alleen: hoe gaan we met die vrijheid om? Hoe kunnen we kiezen? Friedrich Nietzsche en Jean Paul Satre komen deze bijeenkomst aan bod.

Bijeenkomst 4: verbondenheid en vriendschap

De mens is een sociaal wezen; hij leeft in verbanden. Wat betekent dit voor de levenskunst? Op welke manier heeft de levenskunst betrekking op de ander? Hoe vindt je vrijheid in verbondenheid? Emmanuel Levinas komt onder andere aan de orde.

Bijeenkomst 5: lot en geluk

De levenskunst legt de nadruk op de zorg voor zichzelf en zo te leven dat er sprake is van een ‘eigen’ leven. Toch is de levenskunst geen maakbaarheidsfilosofie. Hoewel de vrijheid een belangrijk thema is, het (nood)lot is dat evenzeer. Met Martha Nussbaum onderzoek je, hoe je omgaat met wat je 'overkomt'.

Bijeenkomst 6: zelf zorg en afsluiting

In de laatste bijeenkomst wordt nog kort stil gestaan bij het denken van Foucault. Met name zijn onderzoeksvragen waarmee hij de zorg voor zichzelf in kaart bracht worden weer onder de aandacht gebracht. De bijeenkomst zal zich verder richten op de toepassing van deze vragen op het eigen leven.

"Ik heb verlangens nog angsten en mijn leven wordt hetzij door mijn geest bepaald, hetzij door het toeval", vrij naar Kublai Kan.

Meld je aan op http://www.cursushumanisme.nu/