Agenda Groningen

 

23 apr

dr. Taede A.Smedes over zijn boek 'God, iets of niets?'

Zondagmiddag 23 april spreekt de godsdienstfilosoof en theoloog dr. Taede A.Smedes over zijn boek “God, iets of niets? De post-seculiere maatschappij tussen geloof en ongeloof”. Momenteel is Smedes freelance publicist.

Zaal open 14.30 u.

Deze lezing wordt georganiseerd door een activiteitenwerkgroep van het Groningse HV in samenwerking met de Doopsgezinde – en de Remonstrantse Gemeente in Groningen.

Met de afname van het traditionele christelijk geloof in de samenleving is ook de verhouding tussen geloof en ongeloof veranderd. De grens tussen beide is vervaagd en vervloeid.

Smedes behandelt drie stromingen die de nodige verwantschap met elkaar hebben: het religieus atheïsme , het religieus naturalisme en het posttheïsme. Het gaat dan veelal om denkers die het bestaan van het bovennatuurlijke ontkennen, maar toch de overtuiging hebben dat de kosmos en het leven doordrongen zijn van zin en betekenis.

De spreker schenkt ook aandacht aan de “nieuwe atheïsten”  (o.m. Richard Dawkins), die een geheel andere opvatting hebben dan de bovengenoemde visie.