Agenda Apeldoorn

 

29 nov

Filmmiddag

MANIFESTO

 

Regie: Julian Rosefeldt

Engels gesproken | 95 min | 2017 | Duitsland, Australië

 

 

Van zijn installatie Manifesto, die afgelopen zomer op het Holland Festival te zien was, maakte Julian Rosefeldt ook een voeiende filmversie

Dertien keer Cate Blanchett die fragmenten uit beroemde twintigste-eeuwse (kunst)manifesten – van Claes Oldenburg tot Dogma – virtuoos tot leven brengt in Manifesto. Grotendeels gefilmd in architectonische mijlpalen en monumenten rondom Berlijn.

 

 

uit de NRC:

„Alle hedendaagse kunst is nep”, zegt een nieuwslezeres in gesprek met de weervrouw. Die stelling wordt bekrachtigd door de camera die naar achteren rijdt en onthult dat de striemende regen waarin de weervrouw staat, veroorzaakt wordt door een windmachine die water in haar gezicht blaast. De scène laat in het kort zien waar Manifesto voor staat: prikkelende statements uit kunstmanifesten worden met (soms absurdistische) humor gebracht. Waarbij zowel de nieuwsanchor als de weervrouw gespeeld wordt door Cate Blanchett. In totaal speelt zij dertien rollen, van zwerver tot huisvrouw, van kraandrijver tot onderwijzeres.

 

 

Verzamelen om 15u in de beneden-foyer van Gigant. En daarna gezellig napraten voor wie dat wil.