Agenda Groningen

 

26 nov

Kleur-en-schoonheid in de natuur

Doekele Stavenga, die als biofysicus veel onderzoek gedaan heeft aan natuurlijke kleuren, zal een presentatie geven over Kleur-en-schoonheid in de natuur.

Voor de meesten van ons worden kleuren geassocieerd met aantrekkelijkheid en schoonheid. De kleurenpracht van bloemen, tropische vogels en vissen, of van vlinders, heeft een belangrijke rol gespeeld in de evolutie van soorten. Kleurrijke bloemen zijn het meest succesvol om insectenbezoekers te lokken, en de mannnetjes van sommige vogelsoorten, zoals pauwen en paradijsvogels, hebben in de evolutie extravagant gekleurde veren gekregen, omdat de vrouwtjes een sterke voorkeur bleken te hebben voor extreme kleurpatronen. Aan de hand van deze en andere voorbeelden zal de schoonheid van de natuur en de belangrijke invloed ervan op het leven van plant, dier en mens besproken worden.

Deze lezing is georganiseerd door de  werkgroep Lezingen. Eerst zal er een inleiding zijn door een van de leden van de afdeling, en aansluitend is er discussie en een gezellig samenzijn.