Agenda Arnhem

Levenskunst van Michel de Montaigne tot Jean Baudrillard

1 mei

Levenskunst van Michel de Montaigne tot Jean Baudrillard

Wat is vrijheid en bereik je dat? Hoe werkt de kunst om het goede te kiezen en de kunst om te genieten? We gaan het leren van Michel de Montaigne, Jean Baudrillard en anderen. De levenskunst is terug en krijgt vaste grond onder de voeten. Dat is niet vreemd. Het heeft van doen met de situatie waarin we leven. We zitten in een overgangsfase. Veel zekerheden zijn weggevallen, waardoor mensen vrijer in het leven staan. Maar dat wil niet zeggen dat we ook goed gebruik kunnen maken van die vrijheid. De moderne mens dreigt de grip op zijn druk bezette zelf kwijt te raken en heeft moeite betekenisvolle relaties aan te gaan met zichzelf en met anderen.

De levenskunst wil de moderne vrijheid ten volle benutten en reikt mogelijkheden aan om de deelname aan het eigen leven te versterken. Levenskunst als vrijheidskunst, in een tijd waarin de vrijheid breekbaar, ongeduldig, kwetsbaar, te druk bezet of grenzeloos aanwezig is.
Vrijheid heeft vorming nodig.

Korte inhoud en programma
In de cursus staan we de eerste avond stil bij vragen als:

·         Wat is levenskunst?

·          Om welk soort vrijheid gaat het in de levenskunst?

·          Hoe ervaren en beoefenen we onze vrijheid?

Daarna volgen drie avonden over de volgende onderwerpen:

·         Het maken van keuzes,

·         De kunst om het goede te kiezen;

·         Het genieten, wat is genieten? Wanneer geniet je? Hoe leer je het leven te genieten? en gezond leven.

Bij aanvang van de cursus ontvangt u een reader met teksten. Ter voorbereiding op elke avond lezen we een deel van reader.

De cursusleider stelt zich voor:

Dick Kleinlugtenbelt is socioloog en filosoof. Hij werkte vele jaren als hoofd kwaliteit en ethiek in de Geestelijke Gezondheidszorg. Op diverse plekken geeft hij lezingen en cursussen op het gebied van levenskunst, ethiek en socratische gespreksvoering. Hij begeleidt socratische gesprekken, verzorgt trainingen gespreksleider moreel beraad en is auteur van diverse boeken en artikelen.

Zijn meest recente boek heet  ‘De onnavolgbare passie van de regel: een geannoteerde selectie uit de Cool Memories van Jean Baudrillard’. Het gaat over Passwords - toegangscodes tot de realiteit - van Baudrillard en onderwerpen van de auteur, zijn uitgangspunt voor de selectie uit de Cool Memories. De notities zijn als zelfstandige fragmenten, als een doorheendenken te lezen en leveren frisse gedachten in overspannen tijden.  Je moet ze bij de hand hebben. In de cursus hebben wij ze bij de hand en zullen we een aantal Cool Memories samen bespreken in relatie tot het thema.

April- mei 2017: 4 x maandagavond op 24 april en 1,8, en 15 mei 2017 van 19.30 -22.00 uur ( inloop vanaf 19.00 uur).