Agenda Den Haag

 

24 sep

Peace in the Park / Just Peace Festival Den Haag

Peace in the Park 2017
peace it park 2017

zondag 24 september 2017

v.a. 13.00 uur

Paleistuin – Noordwal

 

Internationale Dag van de Vrede

21 september is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Vrede. Met het Just Peace Festival viert Den Haag, nu al voor de vierde keer, gedurende vier dagen, deze dag. Alles draait om het centrale thema Vrede en Recht.

Den Haag is de Internationale stad van Vrede en Recht. Tienduizenden mensen werken hier elke dag samen aan een vrediger, rechtvaardiger en veiliger wereld, in zo’n 160 organisaties en honderden bedrijven en kenniscentra. Het Vredespaleis is al meer dan 100 jaar het symbool voor internationale gerechtigheid. Den Haag is gaststad voor internationale conferenties en ontmoetingsplek voor dialoog en debat. Dé plek waar conflicten worden voorkomen en vreedzaam opgelost: voor iedereen, nu en in de toekomst.

Zie voor alle programmaonderdelen van het Just Peace Fetival: http://www.justpeacethehague.com/nl/.

Peace in the Park Festival

Een van de onderdelen van het Just Peace Festival is het festival Peace in the Park. Het programma van 2017 heeft drie thema’s: ontmoeten, beleven en bewegen. In zes pagodetenten vinden de verschillende activiteiten plaats.

Hieronder een korte impressie van de programmaonderdelen:

Ontmoeten

In de Talktent worden gesprekken en presentaties gehouden. De Talktent is een open tent waar bezoekers gemakkelijk in en uit kunnen lopen. Vanuit het midden van de tent vinden de presentaties plaats en worden de gesprekken begeleid. Geïnteresseerde bezoekers kunnen actief deelnemen.

Dick AllewijnDick Allewijn

Een van de sprekers is Dick Allewijn, oud-rechter en oud-bestuurslid van de rechtbanken Den Haag en Amsterdam en sinds 1 april van dit jaar bijzonder hoogleraar Mediation aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Bruno van den ElshoutBruno van den Elshout

De gesprekken in de Talktent worden begeleid door kunstenaar en ondernemer Bruno van den Elshout. Bruno geeft op originele en eigenzinnige wijze vorm aan kunst- en onderzoeksprojecten die uitnodigen tot wezenlijke ontmoetingen tussen mensen, ideeën en werelden.

De volledige programmering in de Talktent volgt binnenkort.

Naast gesprekken zijn er dit jaar ook bewegingsworkshops, meditaties en begeleide wandelingen door het nieuwe permanente labyrint.

Beleven

 

 DSC00522

De flow van Peace in the Park Peace in the Park wordt georganiseerd en uitgevoerd door uitsluitend vrijwilligers. Alle betrokkenen bij de verschillende programmaonderdelen doen dit op vrijwillige basis. Dit is een kostbaar en opvallend kenmerk van dit festival. Ook aan de kant van de organisatie en voorbereiding zijn het allemaal vrijwilligers. Wat drijft deze mensen om hun medewerking te verlenen aan Peace in the Park? Een aantal van deze vrijwilligers zal aan de hand van persoonlijke motivatie en inspiratie vertellen over hun flow bij Peace in the Park.

Virtue Conversations Je innerlijke kwaliteiten zijn een natuurlijke bron van positieve energie. Ze maken deel uit van het oorspronkelijke karakter. Virtue Conversations heeft als doel om in gesprek met anderen uit te wisselen wat jouw eigen innerlijke kwaliteiten zijn en hoe je die toepast in de praktijk. Hiermee deel je je inspiraties en ervaringen en genereer je nog meer positieve energie!

Meditatietent Jezelf ontmoeten kan in de Meditatietent. In de Paleistuin staat een kleine tent waar bezoekers een moment voor zichzelf kunnen vinden.

Bewegen

Labyrinth

Op 24 september wordt het labyrint voor de vrede gelopen, te beginnen met je innerlijke vrede. Doe mee met een van de workshops en loop het labyrint, met begeleiding van Marion Kuipéri van Ruimte voor Rituelen.

Een labyrint is een eeuwenoud symbool dat de weg naar binnen, naar de kern aangeeft. Het is in vele culturen gevonden en werd meestal spiritueel gebruikt. In de kathedraal van Chartres was het bijvoorbeeld onderdeel van de inwijding van monniken. Het labyrint bestaat – in tegenstelling tot een doolhof – uit één doorlopend pad dat na allerlei rondingen uiteindelijk uitmondt in het centrum. Het kan meditatief gelopen worden, als afronding van een periode, als onderdeel van een ritueel of als viering. Ook kan een labyrint gelopen worden als afsluiting van je leven.

Kindertent

 DSC00525

Kinderen van alle leeftijden zijn welkom in de kindertent. Hier kun je terecht voor allerlei leuke activiteiten. Zo  maken we samen iets wat vrede uitdrukt. Jij bepaalt hoe het eruit ziet, met mooie vormen en vrolijke kleuren. Zo vieren we samen het feest van vrede.

Peace in the Park wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818, Gemeente Den Haag, de Haëlla Stichting en het Humanistisch Verbond Den Haag-Haaglanden. Naast een financiële bijdrage levert het Humanistisch Verbond Den Haag-Haaglanden tevens een inhoudelijke bijdrage aan het programma van Peace in the Park.