Agenda Den Haag

 

30 nov

Project De Werkplaats

 

Humanistisch Café Haaglanden op Locatie

In Clubhuis De Mussen, Hoefkade 602

Donderdag 30 november 2017

18.00 – 20.00 u (inloop 17.30 u)

Toegang: gratis (incl. een kop soep en een broodje / andere consumpties voor eigen rekening)

 

Project De Werkplaats

Door Ludolf van Hasselt

De Werkplaats is een uniek project van buurtcentrum De Mussen. Werkzoekenden uit de Schilderswijk worden gekoppeld aan een mentor uit een ander deel van de stad, die weten hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft, een cv opstelt. En zij hebben een netwerk. Het project laat ook weer de oude discussie rond ‘zand en veen’ zien.

Ludolf van Hasselt, voormalige Europese topambtenaar is verantwoordelijk voor het project bij De Mussen: ‘Toen we geschikte mentoren zochten, kwamen we eigenlijk standaard uit op het ‘zand’. In wijken als het Statenkwartier en Benoordenhout wonen nu eenmaal de mensen die feilloos de weg weten in de maatschappij.’’ 

En zo komt het dat de Schilderswijk sinds een halfjaar regelmatig bezoek krijgt van bankiers, rechters en oud-zakenmensen. Met hun kennis en netwerk geven ze de Schilderswijkers een ‘duwtje’ in de goede richting. ‘Het zijn mensen die al enige jaren geen baan meer hebben gehad’, zegt Van Hasselt. ‘Onze mentoren helpen ze weer op weg.’

Bij De Mussen verwachten ze veel van het project. Zóveel, dat een deel van het gebouw wordt verbouwd om de mentoren en ‘leerlingen’ een eigen plekje te geven.

De Mussen

Jacob (Jaap) de Bruin (1896-1978) was de stichter van het club- en buurthuiswerk "De Mussen" in de Haagse Schilderswijk. Al op jonge leeftijd sloot hij zich aan bij de Zaaier, de jeugdafdeling van de Sociaal Democratische Partij.  Hij richtte zich op de vorming van arbeidersjongeren. 

Meester de Bruin, zoals hij genoemd werd, richtte in 1926 De Mussen op. Financieel gesteund door de Haagse Burgerij bood hij kansarme kinderen uit de Schilderswijk een eigen plek om een vak te leren en zich te ontspannen. Sindsdien is de Schilderswijk  enorm van aanzien en samenstelling veranderd, maar de missie van De Mussen is nog steeds onverminderd  om kinderen, jongeren en hun ouders  kansen te bieden op  ontwikkeling. Dat is nog steeds nodig, want ook in het begin van de 21ste eeuw groeien veel kinderen in de Schilderswijk nog steeds op met achterstanden op sociaal, economisch en cultureel gebied.