Agenda Gooi en Vecht

 

25 mrt

rondleiding Pinetum Blijdenstein

 

Rondleiding Arend Wakker
Pinetum ‘Blijdenstein’

In het prachtige bomenpark van Pinetum Blijdenstein buigen we ons op zaterdag 25 maart over het thema Evolutie. En dan niet de evolutie van de mens of de evolutie van het dierenrijk maar aan de evolutie van het Plantenrijk.
In een korte lezing wordt eerst een overzicht gegeven van het ontstaan van het leven, vanaf de eerste fossiele tekenen van ca 3.8 miljard geleden tot aan de kolonisatie van het land ca 500 miljoen jaar geleden. Daarna gaat het snel, uit mosplanten ontstaan wolfklauwen en varens. Uit varens ontstaan de nu uitgestorven zaadvarens, die op hun beurt de voorouders zijn van het overgrote deel van de groene wereld waartussen wij leven en waarvan wij eten. En zo is de evolutie van de planten niet alleen een prachtig en wonderlijk verhaal, maar ook een geschiedenis van groot belang voor ons zelf en onze maatschappij.
In de excursie na afloop bezoeken we de tuin van het Pinetum met haar bomen, planten en verhalen. Het Pinetum Blijdenstein heeft een internationaal belangrijke collectie coniferen, van reusachtige Sequoia’s tot aan grondkruipende sparren. Zo zien we bij de verschillende coniferen, hoe zij succesvol de strijd aan gingen met bosbrand en sneeuwval, zij het niet tegelijkertijd natuurlijk. We bezoeken de broodbomen die met hun prehistorisch uiterlijk de dino’s zijn van het plantenrijk èn de oudste nog levende zaadplanten. Ook komt u te weten uit welke plant ‘herbal extasy’ gewonnen wordt en waarom dezelfde plant ook als ‘mormonenthee’ bekend staat.
Aanmelden:   hv.gooialmere@upcmail.nl of (035) 624 58 01,
Betaling: € 7/ € 10 storten op bankrekening   nl 31 trio 0198 3781 57
 t.n.v. Humanistisch Verbond ’t Gooi, Naarden,  vermelding van ‘Blijdenstein’.