Agenda Den Haag

 

26 okt

Vlucht naar de Vrijheid

Humanistisch Café Haaglanden

Donderdag 26 oktober 2017

Koorenhuis, Prinsegracht 27

18.00 – 20.00 u (inloop 17.30 u)

Gratis (incl. een kop soep en een broodje / andere consumpties voor eigen rekening)

 

Vlucht naar de Vrijheid

Op 26 oktober komt Judith Lorand, als Hongaarse vluchtelinge, onder de titel Vlucht naar de Vrijheid haar verhaal en dat van haar familie vertellen. Judith Lorand is verbonden aan de Stichting Vertellen. Deze stichting wil onder het motto: Vertellers worden gehoord het verhalen vertellen in Nederland stimuleren. De vertelling duurt ruim een uur en wordt gelardeerd met muziek. Na de vertelling is er tijd voor een nagesprek.

Sovjettanks maakten op 4 november 1956 een bloedig einde aan de Hongaarse opstand. Door het optreden van het Russische leger sloegen 225.000 Hongaren op de vlucht.

Het Hoge Commissariaat voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties vroeg Nederland en andere landen om Hongaarse vluchtelingen op te nemen. Nederland liet daarop uiteindelijk 3300 Hongaarse vluchtelingen toe.

Aankomst Hongaarse vluchtelingen

De eerste van 670 Hongaarse vluchtelingen komen per trein aan op het Centraal Station van Utrecht, 15 november 1956. Collectie Spaarnestad Photo

De Hongaarse Opstand

De Hongaarse Opstand was een massale volksopstand die duurde van 23 oktober tot 10 november 1956. De opstand ontstond spontaan en was gericht tegen het stalinistische bewind in de Volksrepubliek Hongarije.

De opstand begon als een vreedzame betoging van enkele duizenden studenten. Als snel sloten zich tienduizenden inwoners van Boedapest zich aan. Op het centrale Heldenplein in Boedapest werd het standbeeld van Stalin omvergehaald.  Kort erop werd er geschoten. De Hongaarse regering riep de Sovjet-Unie te hulp. 

Boedapest werd omsingeld en de tanks reden de straten binnen. Hongaren trachtten ze met molotovcocktails tegen te houden, terwijl de radio steeds indringender het Westen om hulp vroeg. Bij de gevechten kwamen naar schatting vijfentwintighonderd Hongaarse burgers om het leven. 

 Op internationaal niveau waren de reacties op de inval van de Sovjet-Unie heftig, maar uiteindelijk weinig doortastend. De VS durfde zich uit angst voor escalatie van het conflict en een oorlog met de Sovjet-Unie niet in het conflict te mengen.

De Hongaarse regering trad af. De nieuwe regering onder leiding van János Kádár nam de communistische touwtjes echter strak in handen. Vluchten was voor veel Hongaren de enige optie.