Agenda Utrecht

Bijeenkomst 70 jaar Vrijheid van Meningsuiting

10 dec

Bijeenkomst 70 jaar Vrijheid van Meningsuiting

Het recht om je als mens vrij te mogen uiten, een eigen mening te vormen en informatie op te sporen of doorgeven, staat beschreven in artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. In 2018 bestaat deze Mensenrechtenverklaring 70 jaar. Ter ere van dit jubileum hebben diverse Nederlandse mensenrechtenorganisaties en activisten aan jonge grafisch ontwerpers gevraagd affiches te ontwerpen voor een tentoonstelling over artikel 19 UVRM. De tentoonstelling van deze affiches is van 14 november tot 11 december te zien in de Domkerk te Utrecht tussen 11.00 uur en 16.00 uur.
Op 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, en de laatste dag van de tentoonstelling, staan we graag stil bij de toekomst van Vrijheid van Meningsuiting met een publieke lezing en discussie.
PROGRAMMA maandag 10 december 2018
13.30 uur – 14.00 uur Inloop en ontvangst met koffie en thee.
14.00 uur – 14.15 uur Welkomwoord namens de Domkerk en namens de organiserende mensenrechtenorganisaties.
14.15 uur – 14.45 uur Lezing door Prof.dr. E.M.H. Hirsch Ballin over verleden, heden en toekomst van artikel 19 UVRM: Vrijheid van Meningsuiting.
14.45 uur – 15.10 Discussie en reactie door deelnemende mensenrechtenorganisaties op de lezing.
15.10 uur - 15.12 uur Uitvoering compositie Componist des Vaderlands.
15.10 uur – 16.00 uur Napraten tijdens een borrel en optioneel: Schrijven voor Write for Rights.
Organisatie:
De tentoonstelling is tot stand gekomen door Amnesty International, Bits of Freedom, het College voor de Rechten van de Mens, Fauzia Ilyas, Free Press Unlimited, Glenn Helberg, het Humanistisch Verbond, de Nationale Unesco Commissie, de Unesco jongerencommissie, de Raad voor de Journalistiek en de Domkerk.
Deelnemende grafisch ontwerpers:
Anouk Krus, Beatriz Conefrey, Jerry Estié, Pascalle van Gerwen, Vera Rijks en Han Yu die de afgelopen zomer afstudeerden aan de Rietveldacademie te Amsterdam, Academie st Joost te Den Bosch en de Willem de Kooning Academie te Rotterdam.
Contact: eflokstra@xs4all.nl .
Zie ook: http://www.domkerk.nl/nl/kerkgemeente/organisatie/70-jaar-vrijheid-van-meningsuiting
Aanmelden voor deze bijeenkomst bij infohvutrecht@gmail.com, aantal plaatsen beperkt.