Agenda Midden- en Zuid-Twente

Boris van der Ham over ‘De Vrije Moraal’

2 sep

Boris van der Ham over ‘De Vrije Moraal’

Voorzitter van het hoofdbestuur van het HV

Boris van der Ham over ‘De Vrije Moraal’

op zaterdag 2 september 2017, aanvang 14.00 uur

In het Amphitheater Vrijhof (UT), De Veldmaat 5, 7522 NM Enschede

 

Comazuipers, XTC-doden of breezersletjes: allemaal de schuld van de vrije moraal? Of zit het anders?

In het boek 'De vrije moraal: seks, drank en drugs in de Tweede Kamer' verdedigt Boris van der Ham met verve de vrije moraal, zonder zijn ogen te sluiten voor de dilemma’s ervan. ‘Je moet je telkens afvragen wat jouw keuze betekent voor anderen’.

De basis van de vrije moraal is keuzevrijheid: het recht over je eigen lichaam te beschikken en het recht op risico. Deze vrijheid wordt begrensd door de vrijheid van een ander.

Van der Ham: ”Belangrijk is het schadebeginsel van John Stuart Mill*: je mag met jouw keuze de ander niet beschadigen. De wetgever zorgt ervoor dat Mills beginsel ook in wetten wordt toegepast”.

De wet alleen is niet voldoende. “Je moet je telkens afvragen wat jouw keuze betekent voor anderen. Stel je gebruikt cocaïne; dan dient zich een moreel probleem aan als je weet dat productie en verkoop van cocaïne alleen mogelijk is door onderdrukking van en geweld tegen lokale boeren”.

*John Stuart Mill is een van de zes denkers in de nieuwe tv-serie Durf te Denken van HUMAN, gebaseerd op de Humanistische Canon van het Humanistisch Verbond.

Over Boris van der Ham

Sinds 24 november 2012 is  hij voorzitter van het hoofdbestuur van het Humanistisch Verbond. Hij was tien jaar lid van de Tweede Kamer voor D66, waar hij zich inzette voor onder meer beter onderwijs en de vrijheid van meningsuiting. Hij leverde een bijdrage aan levensbeschouwelijke publicaties en lezingen, zoals in het debat over de strafbaarheid van godslastering. Recent publiceerde hij ‘De Vrije Moraal’, een boek over de morele en maatschappelijke dilemma’s van de vrijheid.

Voor deze kennismaking met Boris van der Ham nodigen we ook de HV-leden uit van de afdelingen: Apeldoorn, Assen en omstreken, Deventer, Noord-Oost Overijssel, Zutphen en Zwolle en omstreken.

Verder willen we met deze lezing de interesse van jongeren voor het Humanistisch Verbond wekken, vandaar dat we een ruime locatie op het UT-terrein gekozen hebben.

Route

De route naar de parkeerplaats bij het Vrijhof is vanaf de E35, afslag 36 Enschede-West: Borden 'Universiteit' volgen. Op het UT-terrein: Drienerloweg - rechtsaf: Boerderijweg - linkaf: De Zul - linksaf: De Veldmaat (nr. 5).