Agenda Deventer en omstreken

 

23 nov

Cursus 'Verkenning ecomodernisme'

Verkenning ecomodernisme

“Het behoort tot het kenmerk van de humanitas dat mensen voor problemen geplaatst worden die te zwaar voor hen zijn, zonder dat ze zich zouden kunnen voornemen ze vanwege hun zwaarte niet aan te pakken”, schrijft Peter Sloterdijk.

De ecomodernist Steward Brand zegt met minder tegenzin: “We zijn als goden en MOETEN daar goed in worden.”

Ecomodernisme omarmt een aantal controversiële thema’s, waarvan we in deze cursus enkele zullen verkennen: het afscheid van de mythe van de nobele wilde, geo-engineering en kernenergie.

Voorafgaand aan elke cursusbijeenkomst ontvangt u per mail een reader met enkele van de kernteksten die tijdens de bijeenkomst centraal staan.

Gijs Zwartsenberg heeft veel ervaring in het begeleiden van denkprocessen. Bij de cursus streeft hij naar een evenwicht tussen kennisoverdracht en interactie: kennis tilt de interactie naar een hoger plan, de interactie maakt de kennis relevant.

23 november: de filosofie van het ecomodernisme, een verkenning

Het ‘antropoceen’ plaatst de mens voor enorme problemen. Velen denken dat de problemen gewoon te groot voor ons zijn.

Het ecomodernisme denkt dat er behoefte is aan een nieuwe milieubeweging omdat de huidige milieubeweging door haar vasthouden aan dogma’s niet in staat is de uitdagingen aan te gaan waar ‘het antropoceen’ ons voor plaatst. Waaruit bestaat het alternatief dat het ecomodernisme biedt? Heeft ze een levensvatbare filosofie?

Hier kunt u de folder downloaden