Agenda Groningen

 

13 okt

Cursus Renaissancehumanisme voor Jonge Humanisten

Vanaf de 14e eeuw voltrekt zich eerst in Noord-Italië, later in heel Europa, de geestelijke beweging van de Renaissance. Hierbij werden de klassieke beschavingen opnieuw bestudeerd en ontstonden nieuwe kunstvormen en uitingen. Vooral echter werd de Renaissance gekenmerkt door een hernieuwd menselijk zelfbewustzijn en een geloof in de vermogens en ontwikkelingsmogelijkheden van de mens. Dit leidde tot een stevige impuls in onderwijs en studie, de studia humanitatis, vooral gericht op juist leren spreken en schrijven en op persoonlijke ontwikkeling en moraal. Vandaar dat men geleerde mensen betitelde als 'humanisten'. Eén van de bekendste Renaissancehumanisten was Erasmus en de plaats bij uitstek waar de Renaissancevorming plaatsvond was de Latijnse School.

Docent Jos de Wit neemt ons 's ochtends tijdens een lezing mee naar de wereld van Erasmus en het Renaissancehumanisme. Na de koffiepauze voeren we een discussie over de betekenis van het Renaissancehumanisme voor onze tijd. Het gaat dan over het belang van onderwijs en ontwikkeling, van taal en communicatie, van beschaafde omgangsvormen, van vrede en van religieuze tolerantie.

Na een lunch trekken we de binnenstad in voor een stadswandeling langs plekken die een link hebben met het Renaissancehumanisme. Jos vertelt ons dan meer over Agricola en Gansfort, de Latijnse school, de nieuwe wetenschap en de kritische burgerij.

Aanmelden kan via onderstaande link  : 
                         https://infohuman.formstack.com/forms/workshoprenaissancehumanisme        

meer info:     ivo_hengst@hotmail.com   

begintijd       10:30 uur
eindtijd         15:00/15:30 uur