Agenda Deventer en omstreken

 

2 nov

Cursus 'Verkenning ecomodernisme'

Verkenning ecomodernisme

“Het behoort tot het kenmerk van de humanitas dat mensen voor problemen geplaatst worden die te zwaar voor hen zijn, zonder dat ze zich zouden kunnen voornemen ze vanwege hun zwaarte niet aan te pakken”, schrijft Peter Sloterdijk.

De ecomodernist Steward Brand zegt met minder tegenzin: “We zijn als goden en MOETEN daar goed in worden.”

Ecomodernisme omarmt een aantal controversiële thema’s, waarvan we in deze cursus enkele zullen verkennen: het afscheid van de mythe van de nobele wilde, geo-engineering en kernenergie.

Voorafgaand aan elke cursusbijeenkomst ontvangt u per mail een reader met enkele van de kernteksten die tijdens de bijeenkomst centraal staan.

Gijs Zwartsenberg heeft veel ervaring in het begeleiden van denkprocessen. Bij de cursus streeft hij naar een evenwicht tussen kennisoverdracht en interactie: kennis tilt de interactie naar een hoger plan, de interactie maakt de kennis relevant

2 november: uit eden of uit de oorlog

In het denken over natuur en milieu zijn velen geïnspireerd door de idee dat ooit de mens in harmonie met de natuur leefde een belangrijke rol. Voortschrijdend inzicht op basis van het archeologisch archief laat zien dat deze harmonie er nooit was, of hooguit even, onder uitzonderlijke condities. Hoe kunnen wij ons ongemakkelijke erfdeel omzetten in een humane toekomst?

Hier
kunt u de folder downloaden