Agenda Midden- en Zuid-Twente

Discussieavond over een ‘Duivels Dilemma’

23 mrt

Discussieavond over een ‘Duivels Dilemma’

Discussieavond over een ‘Duivels Dilemma’

Naar aanleiding van onze enquête, waarbij een aantal leden de wens naar voren hebben gebracht om een onderwerp meer in discussie-vorm bespreken, hebben wij een ‘Duivels dilemma’ gekozen uit de Tv-serie ‘Duivelse Dilemma’s van de omroepvereniging HUMAN met de vraag: " Hoe kun je een goed mens blijven onder extreme omstandigheden?"

In Duivelse Dilemma’s zetten prominente Nederlandse filmmakers in korte films hun personages voor een keuze tussen kwaden. In hun films vertalen zij actuele thema’s in persoonlijke dilemma’s. Bij de ontwikkeling van hun films worden zij bijgestaan door prominente Nederlandse filosofen, schrijvers en wetenschappers. Wat zij met elkaar gemeen hebben is de wil om met hun werk iets te veroorzaken dat beklijft en dat tot inzicht leidt. Hoe blijf je een goed mens onder extreme omstandigheden?

We beginnen de avond met een inleiding door het vertonen van een korte film uit de serie Duivelse Dilemma’s. De keuze houden wij voor u als verrassing. We kunnen wel zeggen dat de film indrukwekkend en aangrijpend is.

Daarna gaan we met elkaar analyseren welke dilemma’s in de film voorkomen.

Na de pauze gaan we over de dilemma’s discussiëren en tenslotte zien we drie korte commentaren van respectievelijk een filosoof, de scenarioschrijver van de film en tenslotte een wetenschapper die bekend is met het onderwerp.

NB.    

De begintijd is vervroegd naar 19.30 uur om meer tijd te krijgen voor discussie.