Agenda Nijmegen

 

21 apr

Het zijn net mensen !

Zoöloge Constanze Mager laat verrassende overeenkomsten zien tussen apen en mensen. Dat is niet zo gek. Ons DNA komt voor 98% overeen met dat van de chimpansee. De mens is, in de ogen van de bioloog, slechts één van de ruim 300 apensoorten.

Uit welke gedragingen blijkt de ‘humane natuur’ van de aap? Of andersom: waaruit blijkt het ‘aapse oergedrag’ van de moderne mens? Wat maakt de mens eigenlijk tot mens?

Constanze Mager geeft met boeiende verhalen, foto’s en filmpjes talloze voorbeelden van aaps gedrag: coalitievorming, conflict en verzoening, empathie, gevoel voor humor en rechtvaardigheid.

Het belooft een boeiende lezing te worden, met natuurlijk veel ruimte voor vragen en discussie!

Constanze Mager-Melicharek (1976) is in Wenen geboren. Ze studeerde daar Zoölogie, gedrag en ecologie. Als afstudeer thema koos ze “Moeder-kind gedrag van oerang-oetangs in dierentuinen. Van jongs af en aan heeft ze de Weense dierentuin bezocht en tenslotte daar ook gewerkt.

Na haar verhuizing naar Nederland werkte zij eerst op de afdeling Educatie in Apenheul. Vervolgens als hoofd educatie in het Koninklijk Burgers Zoo te Arnhem. Sinds 2005 werkt ze ook als freelance trainer bij Apenmanagement.

In 2011 publiceerde zij het boek “Apenliefde, kroniek van een apenpark”, dat over het ontstaan en de ontwikkeling van Apenheul gaat. 

Op dit moment werkt ze aan haar tweede boek over parallellen tussen ecologische concepten in de natuur en het zakenleven.