Agenda Zwolle en Omstreken

Humanistisch Café: De Helpende Hand

12 apr

Humanistisch Café: De Helpende Hand

Gezinszorg en de Participatiesamenleving: Eva Vriend over ‘De Helpende Hand’
 
Eva Vriend, journalist en schrijfster uit Emmeloord, zal bij deze editie van het humanistisch café Zwolle op woensdag 12 april vertellen over haar boek ‘De helpende hand, de verborgen geschiedenis van de gezinszorg’. 
 
De gezinsverzorgster: een beroep dat tegenwoordig niet meer bestaat, maar in de naoorlogse jaren niet weg te denken uit de Nederlandse maatschappij. Gezinsverzorgsters waren, in de woorden van Vriend, ‘huishoudsters met een maatschappelijke en morele taak’. Ze werden door de verzorgingsstaat ter beschikking gesteld wanneer overspannen en zieke huismoeders het  moesten laten afweten.
 
En dan niet even, maar vijf dagen in de week, voor zo lang als nodig. Een huishouden draaien was in de tijd van de kolenkachel en vóór de wasmachine, immers een meer-dan-fulltime baan. Zo kon het gezin doordraaien, de man naar het werk, en de maatschappij verder met de wederopbouw. Want niet alleen het handwerk, ook de opvoedkundige taak werd ter hand genomen.
 
Eva Vriend wekt de geschiedenis van dit mooie beroep tot leven in haar lezing, zoals zij dat ook al deed in haar boek. Vriend heeft een nauwe persoonlijke band met het onderwerp; haar moeder was gezinsverzorger. Toen zij op een later moment ernstig ziek werd, is het gezin waarin Vriend opgroeide zelf jarenlang een gezinsverzorgster ondersteund. 
 
Natuurlijk gaat de schrijfster ook in op actuele vragen: want wat is er voor deze 100.000 gezinsverzorgers in de plaats gekomen? En voldoet dit eigenlijk wel? Wat kan de huidige ‘participatie-samenleving’ leren van de goede kanten van de gezinszorg? 
 
Na afloop kan worden nagepraat onder het genot van een drankje. Het Humanistisch Café is in de Groote Sociëteit, Koestraat 8 in Zwolle. Inloop vanaf 19.30 uur, start 20.00 uur, entree € 5,00 incl. thee / koffie voor aanvang (€3,00 voor leden).