Agenda Deventer en omstreken

 

18 feb

Humanistisch Café "Voorbij de Politieke Waan van de dag"

VOORBIJ DE POLITIEKE WAAN VAN DE DAG


Dat is titel van het verkiezingspanel, dat het Humanistisch Verbond, afdeling Deventer, in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen organiseert, op

Vier lijsttrekkers en een lijstduwer uit de wijde regio gaan die middag met elkaar en met het publiek in gesprek. Niet over de politieke waan van de dag, maar over wat hen motiveert, over hun idealen, over hun rol en die van de politiek in onze snel veranderende samenleving, en natuurlijk over een aantal zaken die voor humanisten van belang zijn. Aan de orde komen onder meer: de decentralisatie van overheidstaken naar de gemeenten, de gevolgen van de bevolkingskrimp en de uitbreiding van vliegveld Lelystad.

Johan van der Veen leidt de discussie.
De deelnemende politici stellen zich aan u voor:

 

Maartje Lof, lijsttrekker D66 Olst-Wijhe
Ik woon met mijn man en kind in Olst. Dagelijks fiets ik met mijn dochter van 5 naar haar school in Boskamp. Vanwege een krimpend aantal leerlingen in Olst en Wijhe wordt er gewerkt aan een nieuw plan voor Onderwijshuisvesting. Voor mij staat voorop dat er iets te kiezen moet blijven voor jonge ouders en hun kinderen. Dan gaat het niet om christelijk of openbaar, maar om verschillende vormen van onderwijs. Juist om Olst en Wijhe aantrekkelijk te houden voor nieuwkomers. Ik maak me politiek sterk voor goede fietsroutes naar de nieuwe schoollocaties, zodat ouders hun kinderen veilig naar school kunnen brengen.


Mathijs ten Broeke, lijsttrekker SP Zutphen
Ik ben 27 jaar oud, geboren en getogen in Zutphen. De journalistiekopleiding heb ik afgemaakt, maar slechts verslag doen van een wereld waarin zoveel mis is, kan ik niet. Daarom heb ik me voorgenomen die wereld eerst te veranderen en sloot ik me aan bij de SP. Als de ongelijkheid, armoede en onrecht de wereld uit zijn, kan ik er altijd nog verslag van doen. Sinds 2014 zit ik in de gemeenteraad van Zutphen en in het dagelijks leven werk ik bij het landelijke partijbureau van de SP. Tussendoor speel ik gitaar in een coverbandje en sleutel ik aan mijn oldtimer brommer.


Jan Jaap Kolkman, lijsttrekker PvdA Deventer
Ik heb economie gestudeerd en ben werkzaam geweest in diverse functies als adviseur en bestuurder in het openbaar bestuur: bestuurder deelgemeente, Statenlid en wethouder. Dat laatste ben ik nog steeds in Deventer. In mijn portefeuille zitten: werk en inkomen, economie, zorg en welzijn in brede zin en wonen. Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen ben ik lijsttrekker en wethouderskandidaat voor de PvdA. Mijn bestuurlijke passie: mensen, bedrijven en organisaties in de stad met elkaar verbinden en samen Deventer verder brengen.

Erik Haverkort, lijsttrekker VVD Lochem
Ik ben Erik, 45 jaar, getrouwd, twee kinderen en geboren in Dronten. Opgegroeid op de boerderij van mijn ouders. Hard werken en niet zeuren is mij in die tijd bijgebracht. Je kunt je energie maar beter in de dingen stoppen die je kunt beïnvloeden.
Ik heb na mijn studie bedrijfskunde 15 jaar bij VolkerWessels gewerkt in diverse rollen. Daarbij draaide het altijd om innovatie en verbetering van infrastructuur. Vijf jaar geleden ben ik als zelfstandige mijn eigen weg gegaan en adviseer en innoveer ik voor infraproviders, overheid en bedrijfsleven. Ik onderneem vanuit het cleantech centrum in Zutphen. Daarnaast ben ik raadslid in Lochem geworden.
Op het snijvlak van ondernemen en politiek valt mij op dat de beide werelden best verschillen en dat het spreken van elkaars taal nog wel de nodige aandacht behoeft. Mijn rol als voorzitter van de Tafel Human Capital vanuit de Cleantech Regio Stedendriehoek geeft me de mogelijkheid om naast de kaderstellende en controlerende rol vanuit de Lochemse raad ook veel direct bij te dragen aan het stimuleren van werkgelegenheid en economische vooruitgang in de regio. Daarnaast ben ik bestuurder van Stichting WerkAtelier, een stichting die belangeloos en succesvol werkzoekenden naar betaald werk begeleidt.
Dat alles omdat ik leef vanuit de vaste overtuiging dat betaald werk voor een ieder de beste sociale voorziening is. Zo hoop ik mijn steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van onze omgeving zodat ook mijn kinderen straks kunnen leven in een gezonde, veilige en welvarende wereld.

Stefan Nijhuis, lijstduwer en kandidaat wethouder GroenLinks Berkelland
Ik woon bijna mijn hele leven al in Eibergen. Ik heb Duits en bestuurskunde gestudeerd, maar niet afgemaakt. Na 16 jaar detachering bij gemeenten ben ik sinds 1 januari ambtenaar bij de gemeente Kampen. Als projectleider maatschappelijk ontwikkelingen is mijn taak om projecten als huisvesting en wijkgericht werken te begeleiden. Na 12 jaar raadslid, stop ik nu. Vanwege mijn nieuwe werk, maar ook omdat het tijd is voor vernieuwing. Mocht het zover komen dat GroenLinks in het college komt, dan blijf ik in de Achterhoek wonen om wethouder te worden. Voor hobby's was niet zo veel tijd, maar ik heb een tijd toneel gespeeld. Als ik nu wat meer tijd krijg, ga ik dat misschien wel weer oppakken.