Agenda Utrecht

Humanistisch Cafe nr19 "Moving Minds"

13 okt

Humanistisch Cafe nr19 "Moving Minds"

Kom praten en ideeen uitwisselen over dingen die met de mens te maken hebben . Welk onderwerp houd je veel bezig en zou je graag willen bespreken ?
Het cafe wordt 2-wekelijks gehouden , op de 2e en 4e vrijdag vd maand .

. De vorige keer discussieerden we het eerste uur aan twee verschillende tafels , van 4 en 6 deelnemers , daarna aan een tafel van 9 . Eerst hadden we het over wanneer ben je een humanist . Daarna over monogamie tov. polygamie , heeft beide zn voor- en nadelen . Als een man interesse krijgt voor een 2e vrouw erbij , dan gaat in de praktijk vaak de 1e vrouw (ook) een nwe partner zoeken .
. Aan de gezamenlijke tafel hadden we het onder meer over de wetgeving . En over wat een humanistische relatie is , daar kwamen we niet uit , genoemd werd oa.: als ieder afwijkende dingen vd ander tolereert  .

. Deze keer willen we het hebben over: AUTONOMIE , jezelf autonoom opstellen . Bedenk vooraf zelf eens vragen hieromtrent .
. Details hieronder , voor laatste aanvullingen zie  Facebook.com/HVUtrecht/events 13 October .
 

Iedere 2e en 4e vrijdagavond van de maand meeten de Moving Minds voor prikkelende discussies over levensvragen die ons allemaal direct of indirect bezighouden.

Dit keer zullen we het onderwerp 'autonomie' bespreken. Wat is autonomie? En wie wil het eigenlijk? Wat wil je ermee bereiken? En wat zijn de voorwaarden? Is er een zelfverdedigingscursus voor nodig? Dit en vele andere vragen zullen gesteld worden om meer stil te staan wat we er eigenlijk van denken en of deze visies en aannames wel terecht zijn. Check de agenda op deze pagina om de vragen en artikelen vooraf te kunnen lezen mocht je in de stemming zijn om je vooraf al voor te bereiden!

Deelname is vrij en toegankelijk voor iedereen die interesse heeft, drankjes en snacks kan je op eigen kosten bestellen.

We zien uit naar jullie deelname!

Voor vragen, neem contact op met
Karijn Aussems: 06-24160787 of karijnaussems@gmail.com

--------------------

Agenda Moving Minds

1. Verwelkomen van nieuwe deelnemers
2. Korte terugblik op discussie van laatste Moving Minds (relaties)
3. Introductie van het onderwerp: autonomie
- Filosofie van Immanuel Kant
- Artikel over onderzoek onder humanisten
- Visie van Silvia Benschop en Rita Kanana
4. Vragen voor de discussie:
a. Wat is autonomie?
- Een conditie, een recht, een keuze?
- Wat is het doel ervan?
- Is er verschil tussen autonomie, zelfbeschikking, zelfstandigheid en eigen macht?
- Is autonomie een voorwaarde voor humanisme?
b. Wie wil autonomie?
- Is het een universele basisbehoefte van de mens?
- Waarom verdedigen humanisten het zo sterk?
c. Wat zijn voorwaarden voor een autonoom leven?
- Is een zelfverdedigingscursus hiervoor nodig?
d. Kan je autonoom zijn en tegelijkertijd:
- de autonomie van anderen waarborgen?
- jezelf verbinden aan een vereniging?
- werken in teamverband?
- een monogame relatie hebben?
- een religie of levensbeschouwing aanhangen?
5. Selectie van onderwerp voor de volgende Moving Minds
6. Evaluatie en afronding

-----------------
Interessante input voor de meeting:
1.
https://plato.stanford.edu/entries/autonomy-moral/


2. Quote uit artikel over humanisten in Nederland: 'Een kwart van de onderzochte humanisten is aangesloten bij een club als De Vrije Gedachte, het Humanistisch Verbond of omroep Human en identificeert zich ermee. Terwijl ze er volgens de hoogleraar psychologie en zingeving om bekend staan zich moeilijk te binden. Alma, werkzaam aan de Universiteit voor Humanistiek, put uit een kersvers onderzoek naar levensbeschouwing onder humanisten.'

3. Visie Silvia Benschop: ‘Humanisten zijn wars van hokjes. 'Bent u humanist?' 'Wie ik? Nou dat valt nog te bezien, ik draag het humanisme een warm hart toe, ik onderstreep de waarden van het humanisme en ben ook wel lid van die club. Maar om nou te zeggen dat ik humanist ben'. Hoe váák ik dergelijke uitspraken al niet gehoord heb. Het lijkt wel of men denkt dat er een einde komt aan de autonomie op het moment dat men zich schaart onder een noemer. Terwijl het tegendeel waar is. Ergens voor gaan staan is de ultieme uitdrukking van autonomie en zelfbeschikking. Die weerstand daar tegen moet eerst getackeld worden voordat de volgende stap genomen kan worden.’

4. Visie van Kanana Rita (Kenia): 'Rita, one of the founders and admins [of the Freethinkers in Kenya], once famously said, "Herding freethinkers is like herding cats!" In other words, it's impossible.'
- Ngetha Gachau