Agenda Apeldoorn

 

13 dec

HV-lezing in het kader van Filocafé: Miriam van Reijen: De actualiteit van Spinoza’s politieke filosofie.

HV-lezing in het kader van Filocafé Apeldoorn: De actualiteit van Spinoza's politieke filosofie.

Spinoza’s meest bekende boek is de Ethica, over god, de mens en diens geluk.  De laatste zin hiervan - “De natuur, alles wat bestaat, is een verschijning van God, dus ook de mens zelf"- was een schokkende boodschap in de 17e eeuw.

Na de Ethica  begon hij aan een nieuw boek: zijn Politieke verhandeling, die hij door zijn dood niet heeft kunnen voltooien. Maar zijn politieke filosofie is bekend, ook uit een ander werk: het Theologisch-politiek traktaat. Spinoza houdt in zijn politieke filosofie een pleidooi voor de democratie als de ‘meest natuurlijke en de beste regeringsvorm’ en voor een radicale, d.w.z. een volledige, vrijheid van meningsuiting! In deze lezing gaan we kijken naar zijn argumenten voor deze absolute vrijheid van meningsuiting, die dus verder gaat dan momenteel in Nederland het geval is!

Dr. Miriam van Reijen (Breda,1946) is een welbekende en gewaardeerde spreker. In 2015 gaf ze in ook in Apeldoorn een lezing over de 'Brieven over het Kwaad' van Spinoza, een verhandeling over het al dan niet bestaan van de vrije wil.

Miriam van Reijen afgestudeerd in de sociale filosofie en ethiek (Nijmegen, 1974), en in de cultuur- en godsdienstsociologie (Nijmegen, 1983). Van 1973 -1985 was zij o.a. wetenschappelijk medewerker filosofie aan de medische faculteit van de Universiteit Nijmegen, en docent aan diverse hogere beroepsopleidingen, o.a. voor maatschappelijk werkers en voor architecten. Na een verblijf van 6 jaar in Latijns-Amerika woont zij sinds 1990 weer in Breda. Vanaf 1996 is zij docent aan de Senioren Academie Brabant (HOVO) van de Universiteit Tilburg. Van1998 t/m 2010 was zij docent filosofie en ethiek aan de Academie voor Sociale Studies van Avans Hogeschool, Breda en aan de opleiding Social Work van Fontys Hogeschool, Tilburg en Eindhoven.

Gekoppeld aan deze lezing zal Miriam van Reijen vanaf 22 januari 2018 een cursus geven over de praktische filosofie van Spinoza, zowel maatscgappelijk/politiek als individueel en sociaal.