Stephen Fry: Als God bestaat is het een volslagen maniak

4 februari 2015

Stephen Fry: Als God bestaat is het een volslagen maniak

'Waarom moet ik een egoïstische, wraakzuchtige, stomme God respecteren?'  In het Ierse televisieprogramma 'The Meaning of Life' wordt aan de bekende komiek en humanist Stephen Fry gevraagd wat hij tegen god zou zeggen als deze onverhoopt toch blijkt te bestaan en ze elkaar bij de hemelpoort ontmoeten. Het antwoord is overtuigend en inmiddels bijna vijf miljoen keer op Youtube bekeken.

"Hoe durf je een wereld te scheppen met zoveel ellende, zonder dat wij iets verkeerd hebben gedaan? Dat is absoluut fout, het is extreme slechtheid. Waarom moet ik een egoïstische, wispelturige, wraakzuchtige en stomme God respecteren?"

De interviewer Gay Byrne vraagt zich af of hij met zo'n antwoord wel in de hemel denkt te komen. Fry geeft aan dat hij sowieso niet in de hemel wil onder de voorwaarden van God.

'Ik wil niet op zijn voorwaarden naar binnen, die voorwaarden zijn namelijk fout'.

Dan komt hij liever de God van het Griekse dodenrijk Hades tegen. De Griekse goden doen tenminste niet net alsof ze bovenmenselijk goed zijn. Ze maken fouten, net als wij. Daar weet Fry meer respect voor op te brengen.

'Want de God die dit universum heeft geschapen is duidelijk een volslagen maniak, een totale egoïst. We moeten hem ons hele leven op onze blote knieen danken, wat is dat voor God?!'.

Over zijn atheisme: 'Zodra je God uit je leven bant, wordt het leven eenvoudiger, zuiverder, beter, helderder en waardevoller.'

'Dit is het langste antwoord dat ik ooit op deze vraag heb gehad', verzucht de wat verbaasde Byrne. De atheïstisch humanist Stephen Fry is een van de meest aansprekende vertolkers van een leven zonder God en actief lid van The Britisch Humanist Association (BHA) het Engelse equivalent van het Humanistisch Verbond.

Bekijk ook  vier korte filmpjes die Fry voor de BHA maakte op https://humanism.org.uk/thatshumanism

Foto: Still uit het filmpje