5 mei: Een muur door de school

3 mei 2016

5 mei: Een muur door de school

Door webredactie

Achter het huidige kantoor van het Humanistisch Verbond aan de Weteringsschans bevond zich tijdens de Tweede Wereldoorlog de Wilhelmina Catharinaschool. In deze school werd een muur geplaatst en werden joodse en niet-joodse kinderen van elkaar gescheiden. Op donderdagmiddag 5 mei herdenken Open Joode Huizen en Huizen van Verzet dat met  een gevarieerd publieksprogramma. Omroep HUMAN en het Humanistisch Verbond werken graag mee. 

Programma

12:00 uur - Kinderprogramma: Mirjam Elias over kinderverzet in en om de Wilhelmina Catharinaschool
De Tweede Wereldoorlog door kinderogen: Op een dag ontdekt Ronny, een Amsterdams jochie, dat er tegenover het hotel van zijn ouders een jongen, Willy, zit ondergedoken in een kelder. Vanaf dan gaat Ronny na schooltijd, in het diepste geheim, met Willy spelen op de plek waar de Nederlandse Bank nu goudstaven bewaart. Met zijn vrienden Kees en Louise komt Ronny op voor Joodse klasgenoten die worden gepest door NSB-kinderen.

Auteur Mirjam Elias vertelt op locatie het verhaal van haar man Ronny, die tijdens de Tweede Wereldoorlog op de Wilhelmina Catharinaschool zat. Een verhaal over kinderen in alle oorlogen, maar ook over pesten, vriendschap, loyaliteit, woede en de kracht van vergeving. Het boek 'Het Verlaten Hotel' zal te koop zijn en door Mirjam Elias gesigneerd worden.

14:00 uur - Vertoning documentaire De Muur door de School van Cees Overgaauw
Cees Overgaauw maakte een documentaire over het opmerkelijke verhaal van de muur door de school. Overgaauw zal kort toelichten hoe hij het ontrafelen van deze geschiedenis ervoer en vervolgens wordt de documentaire vertoond. Bekijk de documentaire op de site van HUMAN.

15:00 uur -  In gesprek met Leo Waterman, die tijdens de Tweede Wereldoorlog op de Wilhelmina Catharinaschool zat.
Niet alleen gingen Leo Waterman en zijn broer Wolf naar school op de Wilhelmina Catharinaschool, ook woonden zij in de oorlogsjaren tijdelijk in bij de conciërge van de school. Hun moeder, verzetsvrouw Lau Mazirel, zat in het verzet en het werd voor de twee jongens thuis te gevaarlijk. Leo maakte het bouwen van de muur door de school mee en zal hierover vertellen. Het gesprek wordt begeleid door Marina Raymakers van Humanistisch Verbond.

Meer informatie op de site van 4 en 5 mei Amsterdam

 

 

 

 

Beeld: site van site 4 en 5 mei Amsterdam