'De onwetendheid en intolerantie schokt me'

27 november 2013

'De onwetendheid en intolerantie schokt me'

Door webredactie

Boris Dittrich van Human Right Watch vreest in Oost-Europa een extreem homovijandig klimaat. Religie speelt daarbij een kwalijke rol, denkt hij.

Berlin, Prenzlauer Berg. Na zes jaar New York woont Dittrich in een van de hippere 'upcoming' wijken van Berlijn. Met veel plezier. Het tolerante klimaat daar contrasteert met de grimmige intolerantie die er heerst in grote delen van zijn Europese 'werkterrein' als Advocacy Director LHBT-rechten (Lesbische, Homoseksuele, Bi-seksuele mensen en Transgenders) voor Human Right Watch, een internationale mensenrechtenorganisatie.Dittrich woont sinds kort in Berlijn om zich nog wat beter te kunnen richten op mensenrechtenschendingen in Rusland en Oost-Europa.

Pervers

De gemene deler in die landen: de haat tegen seksuele minderheden is wijd verspreid. Dittrich: ”De enorme intolerantie en onwetendheid in Rusland bijvoorbeeld – maar ook andere landen in Oost-Europa – schokt me. Vele mensen zien homoseksualiteit als pervers en brengen het in verband met pedofilie. Bovendien zou het slecht voor het land zijn, want het volk sterft uit doordat er ‘zoveel’ homo’s zijn die zich niet zouden kunnen voortplanten. “

De Russisch-orthodoxe kerk voedt deze ideeën graag, maar ook Amerikaanse evangelisten hebben een flinke poot aan de grond, weet Dittrich. “Ook zij zeggen vreselijk dingen over homoseksualiteit. Overigens doen ze dat ook al jaren in delen van Afrika, waaronder Uganda.“  De gevolgen zijn vreselijk:geweld tegen homo's is aan de orde van de dag.
”En dan is er Poetins politieke agenda natuurlijk. Hij zet zich af tegen Obama. Want Obama wordt gezien als homovriendelijk.”

Homovijandige wetten

Zorgwekkend vindt Dittrich dat Poetin homovijandigheid in wetten giet. “Er is een wet aangenomen die het zogenaamde propaganda maken voor homoseksualiteit onmogelijk maakt. Het is zelfs illegaal in het openbaar positief te praten over homo’s, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.”

En dan is er nog een wetsvoorstel dat inhoudt dat je je ouderrechten verliest als je openlijk homo of lesbisch bent. Je kind wordt dan uit huis geplaatst.
”Dat voorstel is ingetrokken, maar de kans is groot dat het na de Olympische Winterspelen wel wordt ingevoerd. De strekking: als homo mag je geen kinderen opvoeden.”

Nederlands beleid

Namens Nederland zet minister Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken zich in voor vrouwenrechten en rechten voor seksuele minderheden.  In de nota 'Respect en recht voor ieder mens' is dat speerpunt van het beleid geworden. Het Humanistisch Verbond is daar niet tegen, maar vreest  dat daardoor de aandacht voor godsdienstvrijheid (Boris van der Ham, NRC) afneemt.
”Wat ik daarvan vind? 'Goed', want dat komt misschien mede door de lobby van Human Right Watch (spottende glimlach). Nee, ik vind het logisch van Timmermans. Het is heel belangrijk dat Nederland zich focust. Je hebt een waaier aan rechten, je kunt je overal mee bezig houden als klein land, maar dat is infeffectief. En Nederland wordt op het punt van LHBT-rechten internationaal serieus genomen. En vrijheid van godsdienst en geweten heeft wel degelijk de aandacht van Timmermans en de Tweeede Kamer”

Teken voor vrijheid

Dat het Humanistisch Verbond door de actie Teken voor Vrijheid aandacht wil vragen voor onderdrukking van humanisten en atheïsten wereldwijd vindt Dittrich een goede zaak.
“Ook Human Right Watch vindt dat elk vrijheidsrecht zijn grenzen heeft. De grens is als andere vrijheden worden beperkt. Dus je kunt niet zeggen dat de vrijheid van godsdienst betekent dat je alles mag zeggen, over homo's of andere groepen bijvoorbeeld.“

Dittrich vindt de vrijheid van meningsuiting een groot goed, veel moet gezegd kunnen worden binnen de wet. "Maar aan de andere kant: een wet is ook maar een toevallige samenballing van woorden van de regering in samenspraak met de meerderheid van het parlement. Er zijn ook morele grenzen. Dus als een uitspraak van iemand ertoe leidt dat andere mensen in elkaar geslagen worden – en dan gebeurt nog weleens in de wereld – dan is een grens overschreden. Daar moet dus ook tegen opgetreden worden. In Rusland worden door politici en religieuze leiders veel dingen gezegd die niet strafbaar zijn, maar die wel tot geweld leiden tegen homo's.“

Boris Dittrich is sinds 2007 Advocacy Director voor Human Right Watch en zet zich in voor LHBT-rechten (de rechten van Lesbiennes, Homo's, Biseksuelen en Transgenders).

Foto: Ed van Rijswijk.