'Creëren vanuit jezelf is totale vrijheid'

25 januari 2017

'Creëren vanuit jezelf is totale vrijheid'

Door Julia Doets

Nancy Kroon is kunstenaar en werd onlangs lid van het Humanistisch Verbond. Een interview over humanisme en haar drijfveren als kunstenaar. “Elkaar inspireren, dat is zeer waardevol.”

Een paar maanden geleden werd Nancy Kroon lid. Door een kennis die vrijwilliger gaat worden kwam ze op het pad van het Humanistisch Verbond. En op Facebook kwam ze steeds weer posts tegen van het Humanistisch Verbond. Het sprak haar aan, waardoor ze op de site ging lezen. "Met het gedachtengoed voel ik mij verwant en dat werd helemaal duidelijk na de checklist in te vullen op de website."

Wat zoek je in het humanisme?
"Ik ben vooral een verbeelder, een kunstenaar, lezer en schrijver. Des te mooier is het om mensen die goed zijn in het woord nemen over vrijheid en een humanistische, respectvolle samenleving te kunnen ondersteunen. In het humanisme zoek ik kennis en inspiratie en mogelijk wil ik in de toekomst actiever worden binnen de vereniging door het bezoeken van lezingen of het bedenken van een activiteit."  

Welke waarden zijn belangrijk in je leven?
"Leven in vrijheid en kunnen ondernemen. Datgene doen waar mijn gevoel het meest naar uit gaat, met mensen die mij na aan het hart liggen. Zelfstandigheid maar ook saamhorigheid. En kunst is ook vrijheid. Creëren vanuit jezelf, dat is voor mij totale vrijheid."

Nancy Kroon aan het werkWat is voor jou een drijfveer om kunst te maken?
"Het geeft me een zeer authentiek gevoel, dat is voor mij erg belangrijk en raakt dus aan die (geestelijke) vrijheid. Werk kunnen maken dat uit mijn gedachten en gevoelens opkomt. Dat is hard werken: maar kunst maken geeft in verdrietige tijden ook troost, het geeft een gevoel helemaal in je element kunnen zijn en het is een zoektocht. Een vervolgstap is wel om de kunst naar buiten te brengen, te tonen en te verkopen."

Wat is een centraal thema in je kunst?
"Zeker, dat is de mens en zijn emoties. Sinds mijn academietijd, en daarvoor eigenlijk ook al maar dan onbewust, kom ik steeds weer terug op de Griekse mythologie. In mijn ogen is het leven een zoektocht met uitdagingen, soms gewenst en soms ook niet. Allen hebben wij angsten en problemen maar ook passies, liefdes, zijn we soms eenzaam, hebben verdriet of beleven een mooie liefde.

De antieke Grieken verbeeldden en beschreven deze emoties in een manier die mij zeer aanspreekt. Een hoop geworstel maar ook veel schoonheid. Intens. Er is beweging, ruimte voor verbeelding, kracht en gevoeligheid, dát zijn emoties die ik in mijn kunst probeer te verwerken.  Juist daarom is het voor mij zo speciaal dat ik sinds 2008 regelmatig exposeer in Griekenland. Een onderneming op zich! Maar steeds weer staat er een prachtige tentoonstelling. Gestart in het Nederlands Instituut Athene via diverse culturele centra in het land en een galerie op Rhodos. Het zijn vooral ook de ontmoetingen met de mensen, die kleine mooie avonturen die zo bij blijven."

Wat hoop je dat mensen uit je kunst halen?
"Dat zij mee kunnen varen in mijn verbeelding. Dat ze uit een schilderij iets halen waarop ze verder kunnen fantaseren. Dat ze het uniek vinden waar ze naar kijken, kunnen genieten van vormen en kleur en er een eigen wereld bij kunnen bedenken. En die wereld mag dus een geheel andere zijn dan die ik er bij in gedachten had toen ik het werk maakte. Elkaar inspireren, dat is zeer waardevol."

Kijk voor meer informatie over Nancy Kroon op haar website www.kroonkunst.nl/ of op haar Facebookpagina

Beeld kunstwerk: Penelope, beeldrecht Nancy Kroon

Oproep?

Bent u sinds kort lid van het Humanistisch Verbond en vindt u het leuk om daarover geïnterviewd te worden. Stuur dan een mailtje naar webredactie@humanistischverbond.nl