'De milieu-agenda houdt armoede in stand'

5 januari 2017

'De milieu-agenda houdt armoede in stand'

Door webredactie

Bart Coenen (40) uit Gent is ecomodernist, een milieuactivist die gelooft in de zegeningen van kernenergie, technologie en welvaart.

Wat is er volgens u mis met ons denken over het milieu?
“Het verhaal is altijd dat we met minder tevreden moeten zijn: minder energie, minder vlees, minder auto’s, minder reizen... Dat is geen inspirerend verhaal.”

Maar wél noodzakelijk vanwege klimaatverandering en de groeiende wereldbevolking.
“Er zijn nog een paar miljard mensen op aarde die graag ons welvaartsniveau zouden willen. Zelfs als wij heel wat minder energie verbruiken of minder vlees eten, wordt onze besparing door hen compleet ongedaan gemaakt. Willen we deze mensen dan hun ontwikkeling afnemen?”

Bart Coenen - Koos BreukelWat is volgens u de oplossing?
“Ecomodernisten als ik willen een planeet waarin schonere energie betaalbaar en overvloedig is voor iedereen. Dat is cruciaal, want de hele wereld draait op energie: de
gezondheidszorg, het onderwijs, transport, de industrie en alle machines die ons werk uit handen nemen. We hebben meer energie nodig, tenzij je terug wil naar een leven zoals we dat leidden in de middeleeuwen.“

Heel veel zonnepanelen en windmolens, dus?
“Nee, je hebt kernenergie nodig. Kerncentralesleveren betrouwbare stroom en stoten weinig CO2 uit. In België leveren ze 50 procent van de elektriciteit. Als je de kerncentrales sluit, zoals de milieubeweging wil, moet je België helemaal volbouwen met windmolens om een lage CO2-uitstoot te behouden. Maar zelfs dán heb je gas- en steenkolencentrales nodig, omdat de wind niet altijd waait.”

Kernafval is toch een enorm probleem?
“Nee, hoor. In Finland weten ze precies hoe we het netjes kunnen opslaan. En de hoeveelheid valt enorm mee; al het kernafval dat Frankrijk tot vandaag heeft geproduceerd, past nog altijd in één olympisch zwembad.”

Met zo’n moderne wereld vol energie en technologie is er toch geen plek meer voor de natuur?
“Juist wel, want we zien dat over de hele wereld steeds meer mensen het platteland verlaten en in steden gaan wonen vanwege werk of onderwijs. Zo komt er meer ruimte vrij voor natuur.”

Moeten we niet juist meer leven in harmonie met de natuur?
“Dat idee spreekt vele mensen aan, mij ook, door de jachtigheid van onze maatschappij. Maar het wordt problematisch als we met zo’n terugkeer naar de natuur andere mensen hun ontwikkeling ontzeggen. Want daar komt het op neer: als we Afrika in het donker houden en als Afrikaanse boeren hun stukje land biologisch moeten bewerken, zonder energieslurpende tractoren en moderne technieken, houden we hen arm. Want dat is een ander bezwaar bij de milieuagenda: ze houdt de armoede in stand.”

Door Marco Visscher

Rectificatie: Bart Coenen beweert dat  de hoeveelheid kernafval van Frankrijk tot nu toe past in een olympisch zwembad. Dat is onjuist. Gesteld kan worden dat het om meer dan 600 zwembaden kernafval gaat. We betreuren deze onjuistheid. Zie meer op de site van Andra.

Dit portret verscheen ook in Human #4 over Vrijdenkers en dwarsliggers. 
Lees het online (vanaf p. 18).

Fotografie: Koos Breukel