Doorbreek de polarisatie!

19 september 2016

Doorbreek de polarisatie!

Door webredactie

De polarisatie doorbreken, de stille meerderheid een stem geven en gezamenlijk voor humaniteit staan. Dat is het doel van Ieder1, een parade die zondag 25 september plaatsvindt in Amsterdam. Het Humanistisch Verbond doet mee. Loop met ons mee!

De crisis in de EU, terroristische aanslagen in Europa en migratie van vele mensen. Het zijn zaken die de huidige polarisatie voeden. Tegenstellingen, wantrouwen en frustratie domineren het publieke debat. Een stille meerderheid wil zich ondanks alle zorgen menselijk tonen, maar zij wordt onvoldoende gehoord. Daardoor blijft de meest reële vraag vaak achterwege: hoe geven we vanuit een toevallige lotsverbondenheid tóch vorm aan een humane, toekomstbestendige samenleving?

Bindend geluid
Het Humanistisch Verbond zet zich in voor een nieuw, bindend geluid en herkent zich in de waarden die Ieder1 in haar vaandel draagt: solidariteit, empathie en optimisme. In een grensoverschrijdende solidariteit met anderen ligt de verbindende geest van universele mensenrechten; zonder empathie leer je een ander nooit in zijn of haar situatie zien, maar blijf je in vooroordelen en onverschilligheid steken.

Ferme humaniteit
Voor een nieuw bindend geluid hebben we geen vrijblijvend open-armen-comité nodig, noch een eigen-volk-eerst mentaliteit, schreef Christa Compas, directeur van het Humanistisch Verbond, eerder dit jaar in Trouw. Wat we nodig hebben is een ferme humaniteit.

“Echte humaniteit is altijd ferm: bereid om de ander ondanks verschillende opvattingen als volwaardig mens te erkennen; én, waar die open houding op het spel staat, bereid om tot op het bot lastig, assertief en veerkrachtig te zijn.”

Praktische informatie
De Parade van IEDER1 wordt een bonte wandeltocht in de hoofdstad van de Bijlmer naar het Museumplein, waarin duizenden mensen meelopen, dansen of rollen. Op het Museumplein komt een grote manifestatie, met een podium voor sprekers, kunstenaars en artiesten die hun eigen zorgen en hoop voor Nederland laten horen. Er is eten en drinken en een grote markt van alle initiatieven die diversiteit bevorderen.

De Parade start om 12:30 uur bij het Arenapark in de Bijlmer en eindigt om 18:00 uur op het Museumplein.


Wil je met ons mee?
Het Humanistisch Verbond ontvangt je graag op zondag 25 september. Uiterlijk om 12.15 uur bij Loungebar en Restaurant Jinso

Verzamelpunt: ArenA Boulevard 155, 1101 EJ Amsterdam-Zuidoost. van het Humanistisch Verbond dragen een wit t-shirt met daarop in oranje letters Zelf denken samen leven en het logo.

Aanmelden is niet nodig. Ben je fysiek beperkt en heb je hulp nodig tijdens de Parade?

Stuur dan wel even een mail naar info@humanistischverbond.nl.
Ieder1 wil een stem geven aan al die Nederlanders die de verschillen in de samenleving zien als een kracht. Kijk ook op de Facebookpagina van Ieder1