'Duurzaam leven is een bevrijdingsfeest'

3 december 2015

'Duurzaam leven is een bevrijdingsfeest'

Door webredactie

Natuurlijk moeten we allemaal duurzaam leven. De klimaattop in Parijs de komende week benadrukt dat nogmaals.  Maar hoe verbind je dat aan je levensbeschouwing? "Hou op met al dat gezeur over duurzaamheid!", zegt filosoof Silvia Benschop. Ecologisch bewust leven is voor haar een bevrijdingsfeest. Dat draagt ze ook over in de vierdelige cursus Ecohumanisme: een denktraining voor duurzaam leven.

Door Katja Kreukels

Waar bestaat jouw eco-bijdrage uit?
Ik probeer dierproefvrij, slaafvrij, leervrij, bontvrij en zoveel mogelijk dichtbij te consumeren of beter gezegd te consuminderen.

Dat klinkt als een zware opgave.
Dat is het niet. Het maakt mijn leven lichter, geeft me gemoedsrust. Ik drink bijvoorbeeld graag een kopje koffie. Maar dan ga ik naar de supermarkt en word ik verpletterd door vijftig verschillende soorten pakken met bonen, cups en pads. Ik besloot dat ik al dat gedoe niet nodig heb en zet gewoon filterkoffie. Zonder vervuiling en uitbuiting van de koffieboer kun je ook heerlijke koffie zetten. En vooral ook zonder keuzestress!

En dat voelt als een bevrijdingsfeest?
Zeker! Je doet iets goeds voor de aarde, voor de ander en voor jezelf. Het heeft mijn leven leuker gemaakt. De nadruk ligt niet op wat niet mag, maar op wat wel mag en binnen mijn bereik ligt. Als je alleen maar uit angst of plichtsbesef duurzaam leeft, is dat niet vol te houden. Veel mensen voelen zich machteloos en moedeloos.Maar als consument heb je de grootste macht ter wereld.

Is dat de boodschap die je aan cursisten wil meegeven?
Ja, het maken van ecologisch verantwoordekeuzes geeft véél voldoening. Ik hoop dat iedere cursist na afloop hier weer vrolijk de deur uitgaat en genoeg bagage heeft om duurzamer te leven.

Siliva BenschopHoe ga je dat aanpakken?
Allereerst op een praktische manier. Bewuster leven begint met informatie. Welke bronnen kun je het beste raadplegen als het gaat om energie, voeding, plastic, CO2? Welke bronnen zijn betrouwbaar? Met die informatie op zak gaat de cursist kijken naar zijn eigen situatie: wat wil je doen? Waar wordt je enthousiast van?  Ik wil ze eigenlijk een stap terug laten doen en na laten denken op basis waarvan ze hun keuzes maken. Vervolgens wil ik de brug slaan naar de filosofen.

Wat heeft een ecohumanist aan een filosoof?
Als je duurzaam wilt leven, ontkom je niet aan morele en filosofische vragen. Wat wij doen hangt samen met onze waarden. Ik wil dat cursisten op zoek gaan naar hun eigen antwoorden. De filosofen die ik inzet, zijn er om ze aan te sporen en te helpen bij die zoektocht.

Kun je een filosoof noemen?
Neem de klassieke filosoof Epicurus die geeft richtlijnen hoe we om kunnen gaan met onze verlangens. Je hebt natuurlijke verlangens zoals eten en een dak boven je hoofd die afgebakend zijn en je hebt onbegrensde verlangens naar lekkerder, groter, beter. Het is nooit genoeg en je wordt er meestal niet gelukkiger van. Hoeveel stress hebben we niet voor de Kerst? Hoeveel konijnen worden er niet nu al opgehokt voor de feestdagen? Het gaat toch om het samenzijn? Een modernere filosoof die aan bod komt, is Klaas van Egmond. Hij stelt de interessante vraag: hoe bepaal je welke behoeftes overbodig zijn en welke niet?

Hoe ziet jouw Kerstdiner eruit?
Honderd procent plantaardig en met zoveel mogelijk lokale producten. Misschien een lekkere boerensoep met groenten van het seizoen.

Meer informatie

Bent u geïnteresseerd in deze cursus? Stuur dan een mailtje o.v.v. ecohumanisme naar  onze cursuscoördinator Ronald Vos.
Hij laat weten als er voldoende belangstelling is in uw buurt om een cursus te starten.

Beeldrecht: Maarten VandenEynde. Plastic Reef Detail