Einde homodiscriminatie weigerambtenaren

5 juni 2014

Einde homodiscriminatie weigerambtenaren

Door Saskia Markx

Gemeenten mogen geen gewetensbezwaarde trouwambtenaren meer in dienst nemen. Op 3 juni stemde de Eerste Kamer vóór het wetsvoorstel dat weigerambtenaren weert die geen homohuwelijk willen sluiten. Het Humanistisch Verbond is er blij mee. 
 
Ineke de Vries, directeur van het Humanistisch Verbond: "Ik ben blij dat dit nu eindelijk geregeld is. Wij pleiten er al jaren voor dat ambtenaren niet mogen weigeren een huwelijk tussen twee mannen of  twee vrouwen te sluiten. Dat is discriminatie. Met het besluit van de Eerste Kamer is daaraan nu een eind gekomen.” Nederland stelde in 2001 het huwelijk open voor homoseksuelen en lesbiennes. Zij moeten in elke gemeente kunnen trouwen. Tot nu konden ambtenaren met gewetensbezwaren weigeren om twee mannen of twee vrouwen in de echt te verbinden. Aan die uitzondering komt nu geleidelijk een einde: de nieuwe wet regelt dat ambtenaren van de burgerlijke stand die vanaf nu worden aangenomen àlle huwelijken moeten sluiten, hetero- en homohuwelijken.

Uitsterven

Na de Tweede stemde afgelopen dinsdag ook de Eerste Kamer vóór de initiatiefwet van D66 waarin dat wordt geregeld. Behalve CDA, ChristenUnie en SGP stemden alle Senaatsfracties en CDA-Eerste Kamerlid Hoekstra vóór. Sinds het Roze Regeerakkoord valt homodiscriminatie niet langer onder de bescherming van godsdienstvrijheid. Zittende weigerambtenaren blijven ongemoeid, maar gemeenten mogen hen wel overplaatsen. Het idee is dat de weigerambtenaar zo geleidelijk zal 'uitsterven'.