Europese strijd tegen homohaat gaat door

16 mei 2014

Europese strijd tegen homohaat gaat door

Door webredactie

Vandaag 17 mei is de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Wereldwijd wordt geprotesteerd tegen homohaat en discriminerende wetten en behandeling. Ook in Europa is dat nog hard nodig, want christelijk en ander conservatief verzet bedreigen vrijheid en gelijkheid.

Pierre Galand, voorzitter van de European Humanist Federation (EHF) vindt tegenwicht nodig tegen het groeiende extremisme en populisme in Europa en de agressieve extreem religieuze lobby.
"Beide ondermijnen vrijheids- en gelijkheidsrechten zoals vrijheid van meningsuiting en seksegelijkheid. Religieuze lobby's proberen heel conservatieve wetgeving door te drukken, zowel nationaal als in Europees niveau. Humanisten moeten zichtbaar zijn in Europa en de EU omdat veel nationale wetgeving gebaseerd is op Europese. Daarom moeten we erover waken dat die echt gebaseerd is op bescherming van mensenrechten en tegen discriminatie op basis van levensovertuiging en seksuele geaardheid."

Een ziekte

En dat dus niet alleen vandaag. De dag tegen homohaat bestaat sinds 2003 en die datum is met een reden gekozen. Tot 1990 beschouwde de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) homofilie als ziekte. Op 17 mei 1990 werd het als geestelijke aandoening geschrapt. Sinds 2003 wordt deze dag daarom op die datum gevierd en vanaf  2005 is het wereldwijd een officiëel erkende Dag.

Dicriminatie

Dat de situatie van homo’s in sommige delen van Europa vaak nog heel slecht is, bevestigt Atilla Nyerges, voorzitter van de humanistische organisatie ASOR In Roemenië, opgericht in 2010 en sinds 2013 lid van de EHF.
"De meeste Roemenen discrimineren seksuele en religieuze minderheden. De Roemeense orthodoxe kerk wordt zwaar gesubsidieerd door politici voor electoraal gewin. De orthodox christelijke leer wordt onderwezen op openbare scholen en voorbereidend wetenschappelijk onderwijs, dus de conservatieve invloed is enorm."

Homohuwelijk

Gelijkberechting in Europa is ook nog niet gerealiseerd voor het homohuwelijk. In Europa legaliseerden na Nederland (2001) acht landen het homohuwelijk, waaronder België, Noorwegen, Frankrijk, Spanje en recentelijk Schotland. Tien andere landen, waaronder EU-lidstaten als Hongarije, Polen, Letland en Bulgarije, legden in hun grondwet vast dat alleen hetero's mogen trouwen.

Het Humanistisch Verbond vindt het belangrijk om de standpunten van politieke partijen over homodiscriminiatie die meedoen aan de Europese verkiezingen op 22 mei inzichtelijk te maken met een Europese kieswijzer: kieswijs.eu. Een stelling daarin  is: Homohuwelijk: in één lidstaat getrouwd, in alle lidstaten erkend! Daar zijn de Nederlandse partijen bijna allemaal voor; alleen SGP niet en CU onthoudt zich van commentaar maar ook het CDA vindt desgevraagd dat omdat het homohuwelijk hier erkend is andere lidstaten het ook moeten erkennen. VVD, D66, GroenLinks en SP zijn ronduit vóór en maken zich er hard voor in Europa.

Roadmap voor LHBT-rechten

De stemming in Europa is niet overal zo liberaal. Het Lunacek-rapport voor gelijke rechten voor homo’s werd op 4 februari, onder enorm protest en een actieve christelijke lobby tegen het rapport, met krap zestig procent van de stemmen aangenomen in het Europees Parlement. Auteur van het rapport Ulrike Lunacek riep op tot een ‘roadmap’; een stappenplan voor het verbeteren van de LHBT-rechten in de Europese Unie. Het gaat onder meer om het in praktijk brengen van eerder gemaakte afspraken, afschaffing van homofobe wetgeving en erkenning van regelingen van andere lidstaten. En ook om ruimte voor het uitwisselen van ervaringen, bijvoorbeeld door voorlichting aan scholieren.

Lunacek daarover: “LHBT’ers in Europa hebben vandaag de dag met ernstige problemen te maken. Ondanks de vooruitgang in sommige landen komen discriminatie, geweld en intimidatie nog steeds voor in alle 28 lidstaten.”

Of het rapport effect gaat hebben moet de komende tijd blijken. Dat is mede afhankelijk van de uitkomsten van de Europese verkiezingen.

 Kijk op http://www.homophobiaday.org/

Meer informatie en links