‘Feministen zijn niet voor gelijkheid’

22 december 2016

‘Feministen zijn niet voor gelijkheid’

Door webredactie

Terrence Koeman (35) en Zoë Kuijper (31) uit Hilversum zijn egalitaristen: zij vinden dat mannen minstens zoveel onrecht wordt aangedaan als vrouwen. Nummer 1 in onze serie over dwarsliggers en vrijdenkers.

 

Jullie zijn tegen het feminisme. Waarom?
Kuijper: “Ik was feminist. Ik dacht dat het feminisme voor gelijkheid stond, maar te vaak zag
ik dat feministen streden tegen onrecht dat vrouwen wordt aangedaan, maar hun schouders ophaalden als mannen datzelfde onrecht
werd aangedaan.”

Oja, hoe dan?
Koeman: “Het was een enorm probleem toen bleek dat 60 procent van de studenten aan de universiteit man was en maar 40 procent vrouw. Daar moest dus heel veel geld naartoe. Tegenwoordig is 60 procent vrouw en maakt niemand daar een probleem van.”

Kuijper: “Vrouwen krijgen lichtere straffen voor dezelfde vergrijpen.”
Koeman: “Veel meer mannen dan vrouwen plegen zelfmoord. In de psychische zorg is er minder aandacht voor mannen. Er is geen serieuze opvang van mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld. Het gaat maar door.”

Waarom is daar geen aandacht voor?
Koeman: “Het lijkt wel wraak. Omdat mannen het zo lang zo goed hebben gehad, moeten ze het nu maar slikken.”
Kuijper: “Vrouwen spreken je meer aan op je gevoel. We leven sneller mee met een vrouw.” Koeman: “Als je voor gelijkheid bent, zoals de feministen beweren, moet je óók aandacht hebben wanneer mannen worden achtergesteld. Je kunt ongelijkheid niet herstellen met méér ongelijkheid. Feministen nemen het alleen
op voor vrouwen en willen hun privileges graag behouden.”

Vinden jullie dan niet dat er meer vrouwen op topposities moeten komen?
Kuijper: “Als een vrouw een toppositie wil, moet dat natuurlijk kunnen. Maar er zijn nu eenmaal niet zoveel vrouwen als mannen die een toppositie wíllen.”
Koeman: “Vrouwen werken liever parttime, willen eerder naar huis. Dat kan niet als je de top van een bedrijf wilt halen.”

Hoe werken deze ideeën door in jullie leven?
Koeman: “Ik heb niets met het huwelijk, maar Zoë vond het leuk, dus heb ik haar gevraagd om met me te trouwen. Maar toen belandde een vriend in een echtscheiding en bleek dat, ondanks de dichtgetimmerde huwelijkse voorwaarden, zijn ex aanspraak kon maken op de helft van alles waar híj heel hard voor had
gewerkt.”

En toen zijn jullie nooit getrouwd? Jammer...
Koeman: “Ja. Het was een zakelijke afweging.”
Kuijper: “Ik vind het jammer, maar ik begrijp het wel. We dragen een trouwring en doen alsof we getrouwd zijn. We kunnen wel zonder het certificaat van de overheid.”
Koeman: “Voor mannen is het huwelijk een slechte investering. Je kunt er de rest van je leven voor bloeden.”

Dit portret verscheen ook in Human #4 over Vrijdenkers en dwarsliggers. 
Lees het online (vanaf p. 18).

Fotografie: Koos Breukel

Door Marco Visscher