Gedachten zijn als wijn

9 februari 2017

Gedachten zijn als wijn

Door Julia Doets

Silvia Benschop is een van de docenten van het Humanistisch Verbond. Zij geeft de Introductiecursus humanisme en Moderne en Klassieke levenskunstcursussen. “Mijn hart gaat uit naar kunst, filosofie en levenskunst. Vooral als ik het dan ook nog mag delen met anderen.”

Wat drijft je als docent?

"Iemand nodigde mij ooit uit om in te vallen als docent en dat heb ik gedaan. Sindsdien word ik regelmatig gevraagd. Dat heb ik zo van te voren niet bedacht. In die zin heb ik wat het docent zijn betreft geen roeping of scherp omlijnde drijfveer. Ik heb ja gezegd tegen die uitnodiging omdat ik wel keuzes maak natuurlijk, en dat zijn steeds vaker bewuste keuzes. Dit wil ik wel, dat wil ik niet. Ik probeer waar mogelijk de dingen te kiezen die bij me passen, dingen die ik graag doe en waar ik een beetje gelukkig van word. Mij met kunst, filosofie en levenskunst bezig houden, dat is waar mijn hart naar uit gaat. Vooral als ik het dan ook nog mag delen met anderen."

Wat is de leukste leerervaring die je bij iemand gezien hebt?

"De ontdekking dat helder denken een echte kunst is en dat die te leren valt. Door iedereen! Doorgaans hebben de meeste mensen veel gedachten en emoties rond kwesties in het eigen leven maar ook rond maatschappelijke thema's. Vaak zijn die emoties en gedachten een warboel waar mensen onrustig van worden. Op het moment dat je leert te onderzoeken en te formuleren wat nou precies de kern is van die warboel, dan ontstaat er een soort helderheid waarmee je aan de slag kunt. Individueel én als groep. Ik vind het altijd erg leuk dat te zien gebeuren."

Wat wil je de deelnemers meegeven?

"Dat je een gedachte tot je kunt nemen zonder die meteen te accepteren. Dit idee is gebaseerd op uitspraken van Aristoteles. Het is als het proeven van wijn. Neem een slok, laat die rondgaan in je mond en spuug hem daarna weer uit. Zo kun je ook omgaan met ideeën die in de eerste instantie weerstand oproepen. Op het moment dat je een gedachte slechts even vasthoudt als een mogelijkheid, opent zich onmiddellijk een deur tot een wereld met ontelbare andere mogelijkheden.

De filosofie is een geweldige bron van ideeën en gedachten die je leven kunnen verrijken. Gereedschap wat je kunt gebruiken om je leven mee vorm te geven. Daarvoor hoef je niet gestudeerd te hebben of bijzonder intelligent te zijn. Wat wel nodig is, is de bereidheid om eens op een andere manier naar dingen te kijken."

Wat wil je zelf nog leren?

"Zoveel! Om te beginnen zijn er een heleboel filosofen en andere denkers wiens gedachtengoed ik maar matig of helemaal niet ken. Het zijn er gewoon te veel om ze allemaal door en door te kennen. Maar ik krijg soms wel vragen over hun werk en dan moet ik het antwoord schuldig blijven. Nou is zeggen dat je iets niet weet beslist geen schande, zeker binnen de filosofische levenskunst niet, maar het triggert me wel. Ik zou het wíllen weten. Daarnaast denk ik dat je als docent nooit op je lauweren moet gaan rusten. Wanneer ik zie dat iemand mij wazig aankijkt en niet snapt wat ik aan het uitleggen ben, dan denk ik 'shit, ik doe het niet goed, hoe kan ik dit anders doen?'. Een betere docent worden, dat is wat ik wil leren en dat houdt nooit op natuurlijk. Wat ook op mijn verlanglijstje staat is overtuigend en moeiteloos kunnen speechen. Op zo'n manier dat mensen ontzettend enthousiast worden van wat je zegt."

Een cursus volgen bij Silvia?

Kijk in de agenda voor een overzicht met cursussen die binnenkort van start gaan onder leiding van Silvia en de andere docenten.