HELP! Een homo in de klas

18 februari 2016

HELP! Een homo in de klas

Door webredactie

Omroep Human zendt aanstaande zondag (21 februari) de documentaire ‘HELP! Een homo in de klas’ (2010) opnieuw uit.  De documentaire is actueel. Want al werd voorlichting over LHBT's (Lesbisch, Homo-, Bi-, en Transgenders)  in 2012 verplicht in primair en middelbaar onderwijs, LHBT- jongeren hebben het nog altijd moeilijk op school.

Door Paulien Boogaard

In HELP! Een homo in de klas zien we hoe COC-voorlichters in gesprek gaan met leerlingen van de middelbare school over homoseksualiteit: nog altijd een gevoelig onderwerp. Als COC-voorlichter Claudia van Deudekom in haar omgeving vertelt over deze voorlichting krijgt ze de meest uiteenlopende reacties. Van ‘Is dat nou nog wel nodig?’ tot ‘Is dat niet gevaarlijk met al die allochtonen in de klas? Of: 'Ik vind homo’s normale mensen, maar het is dat ik ze niet mag. Als mijn vriend bijvoorbeeld homo is, dan moet hij niet te dichtbij komen.'

Samen met regisseur Doesjka van Hoogdalem volgde Van Deudekom een aantal voorlichters in hun rondgang langs de scholen in de regio Amsterdam. De camera registreert de reacties van  leerlingen op de verhalen van de voorlichters: onthutsende, hoopgevende en ontroerende reacties. Een onvervalst beeld van hoe jongeren in 2010 denken over homoseksualiteit maakt duidelijk dat voorlichting nog steeds broodnodig is.   

Meer zelfmoordpogingen

En hoe zit dat dan in 2016? In een brief van 9 februari aan de Tweede kamer schrijft het COC vorige week dat homo’s op school het meest gebruikte scheldwoord is.
87 procent van de LHBT-scholieren zegt dat dit scheldwoord op hun school gebruikt wordt, aldus SCP-onderzoek. De helft van de openlijke LHBT'ers wordt op school gepest of krijgt negatieve reacties. Deze jongeren geven hun leven een zesje, heteroseksuele jongeren een 8-. Zelfmoordpogingen komen bij hen vijf keer vaker voor dan bij hetero-leerlingen.

Verplichte voorlichting

In de brief pleit het COC voor verplichte voorlichting op docentenopleidingen. Want voorlichting is dan wel verplicht op school, maar niet op de opleiding. Als docenten zelf niet voorgelicht worden en geen handvaten krijgen hoe kunnen ze het onderwerp dan bespreken? Jongerenorganisatie Expreszo van het COC hoort dan ook vaak van leerlingen dat ze helemaal geen voorlichting krijgen. Het lijkt alsof homoseksualiteit niet bestaat op sommige scholen.

COC laat weten dat the Gaystraightalliance die LHBT-jongeren zelf op school kunnen opzetten voorlopig nog ondersteund wordt door de overheid. Elk jaar is op 17 april de Day of Silence. Dan houden leerlingen een halve dag hun mond als actie tegen homo-pesten.                   

Nieuwkomers

Christa Kompas, directeur van het Humanistisch Verbond, denkt dat het belangrijk is dat we nieuwkomers onze waarden en vrijheidsrechten, waaronder die van LHTB’s, moeten leren. "Maar ook op scholen is er nog wel werk aan de winkel. Ook de leerlingen zijn onze toekomstige burgers. Als je homoseksualiteit en andere verschillen bij hen bespreekbaar maakt, werk je aan een open menswaardige samenleving."

Meer weten?

Het blog en film HELP! Een homo in de klas in 2010 waren onderdeel van een crossmediaal project van Human, Humanistisch Verbond, De Dialoog en COC.

Uitzending:Zondag 21 februari 2016, 16.00 uur op NPO 2