Hivos lanceert 'Free to be me'

31 juli 2014

Hivos lanceert 'Free to be me'

Door webredactie

In aanloop naar de Amsterdam Gay Pride begin augustus lanceert Hivos de campagne ‘Free to be me’. Hiermee vraagt Hivos aandacht voor de rechten van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LHBTI’s) wereldwijd.

'Free to be me': de vrijheid om jezelf te zijn en te houden van wie jij wil. Voor veel mensen is dit de normaalste zaak van de wereld. Toch is dat niet zo wanneer je lesbisch, homo, bi, transgender of interseksueel bent. Want dan dreigt geweld, discriminatie en sociale uitsluiting.

Lucas Hendriksen, specialist LHBTI-rechten bij Hivos: “Homoseksualiteit is in 78 landen strafbaar en in 5 landen staat er zelfs de doodstraf op. In die landen is er dus altijd de dreiging dat er zomaar een politieman je huis binnenvalt als je met je partner in bed ligt…  Toch weten veel mensen in Nederland niet hoe groot het probleem is; als ik het aan mijn vrienden vertel,  reageren ze vaak geschokt. Daarom vragen we aandacht voor deze situatie, met deze campagne en ook tijdens de Canal Pride in augustus. Hivos vaart dan te midden van alle vrolijkheid mee met een lege, stille boot. We hopen dat dit opvalt en dat het mensen stimuleert om zich ook uit te spreken voor vrijheid in de liefde.”

Persoonlijke boost voor activisten
De steunbetuigingen die met de Free to be me- actie worden verzameld, worden op International Coming Out Day in oktober overhandigd aan LHBTI-activisten.
Hendriksen: “Bij Hivos werken we veel samen met deze activisten en we merken dat deze steunbetuigingen voor hen erg waardevol zijn. Zij kunnen niet zomaar afspreken met vrienden in de kroeg, zich aansluiten bij een sportclub of open zijn over hun geaardheid bij vrienden en familie. Dan kun je je erg alleen voelen. Dat er mensen zijn in Nederland die zich je lot aantrekken en je steunen geeft je dan een persoonlijke boost.”

Ji-Sort Afrika
Naast deze campagne is Hivos ook internationaal actief in het ondersteunen van LGBTI groepen, zoals het Ji-Sort programma in Oost en Zuidelijk Afrika. Hendriksen: “Vaak ontstaan deze groepen ad hoc en worden groter zonder dat er van tevoren is nagedacht over wat ze precies samen willen realiseren en hoe ze dat het beste kunnen doen. Wij geven hen een opleiding om beter te worden in zaken als projectmanagement en fondsenwerving. Daarop krijgen we erg mooie en dankbare reacties. Ze zeggen ‘this is the best thing i’ve ever experienced’ en je ziet het aan hun ogen. Pas was ik bij een groep op bezoek en ik complimenteerde hen over hun goede samenwerking. Zeggen ze: ‘Je had ons eens moeten zien voor dit programma!’. Dat is ontzettend leuk om terug te horen.”

Help LGBTI-activisten door je stem te geven op de campagnesite.  Hiermee geef je morele steun aan LHBTI's wereldwijd én maak je kans op een echte 'Free to be me'-fotoshoot.

BronL HIVOS / Human.nl