Humanisten staan pal voor vrouwenrechten

26 januari 2017

Humanisten staan pal voor vrouwenrechten

Door Paulien Boogaard

'Pussy grabs back', dat was het motto van de wereldwijde protestmarsen tegen Donald Trump. The American Humanist Association was officieel partner in de solidariteitsmars van vrouwen (en mannen) in Washington op zaterdag 21 januari. In Amsterdam liep Christa Compas, directeur van het Humanistisch Verbond, mee met een soortgelijke mars voor vrouwenrechten.

"We demonstreren om te laten zien dat humanisten zij-aan-zij staan met vrouwenrecht-activisten en de progressieve gemeenschap", zei Rebecca Hale, voorzitter van American Humanist Association. ‘Humanisme is inherent feministisch’, vervolgde ze, "en sinds de oprichting in 1945 strijden de Amerikaanse humanisten voor vrouwenrechten. Er is zelfs een feministisch humanistisch verbond in de VS."

"Een seculiere regering kan het best vrouwenrechten beschermen tegen invloed van conservatieve patriarchale religies die religieuze doctrines tot wet maken en zo reproducieve rechten van vrouwen belemmeren",  zei Roy Speckhardt, directeur van  the American Humanist Association. “We verdedigen scheiding van kerk en staat ook om ervoor te zorgen dat vrouwen zelf , en niet de religieuze leiders, controle hebben over beslissingen die zij nemen over hun eigen lichaam. "

Onveilige abortussen

Op 24 januari twittert IHEU: Gebrek aan toegang tot veilige legale abortussen betekent meer onveilige abortussen en dat- een statische zekerheid- betekent de dood van duizenden vrouwen. Elizabeth O'Casey, woordvoerder voor de IHEU, betoogde fel dat religieuze doctrines nooit boven de rechten van vrouwen en meisjes mogen gaan tijdens de VN mensenrechtenraad bijeenkomst in Genève in juni 2016.

In Amsterdam liep Christa Compas, directeur van het Humanistisch Verbond mee met de solidariteitsmars voor vrouwenrechten die daar op 21 januari georganiseerd werd.

Compas:"Natuurlijk protesteren we tegen de maatregelen van Trump, met name als het gaat om intrekken van subsidies  aan (ontwikkelings) organisaties die hulp geven of voorlichting over abortus. (Global Gag Rule). Daarom ook heb ik als voorzitter van Humanistisch Verbond, samen met de humanisten wereldwijd verenigd in IHEU en EHF,  de petitie van talloze organisaties en ngo's getekend."
Lees meer over de petitie.

Beeldrecht: Hollandse Hoogte