Kies het beste boek voor in de bajes

9 februari 2017

Kies het beste boek voor in de bajes

Door webredactie

Welk boek laat je in lachen uitbarsten, ontroert, stemt tot nadenken, is gewoon prettig tijdverdrijf of verandert je leven voor altijd? Vandaag lanceert het Humanistisch Verbond een site met 30 humanistische leestips – met name voor mensen die in de gevangenis leven. Iedereen kan daaruit een favoriet kiezen, maar ook zelf een boek tippen.

Een bijbel, een koran of een ander heilig boek vinden is meestal niet moeilijk in de gevangenis. In sommige detentiecentra, zoals in de JC Zaanstad, staan alleen de ‘heilige’ bronnen ‘standaard’ op de iPad die gedetineerden krijgen. Humanisten putten niet uit één ‘heilige’ bron, maar uit talloze boeken uit de filosofie en de wereldliteratuur.

Levensbepalend

En die boeken veranderen soms levens, ook in de gevangenis. Schrijver Maajid Nawaz was een rekruterende jihadist, maar werd fervent democraat nadat hij in zijn Egyptische cel filosofen las. Kortom: filosofie kan levensbepalend zijn, net als literatuur. Welk boek mag daarom niet ontbreken op de plank of de iPad van gedetineerden?

DOE MEE EN TIP DE GEDETINEERDEN>>

Top 5

Wij vroegen zes prominente schrijvers, journalisten en filosofen naar hun ‘humanistische’ top-5. De tips van Nelleke Noordervliet (schrijver/essayist), Marli Huijer (filosoof en Denker(es) des Vaderlands), David Van Reybrouck (schrijver/journalist), Anna Enquist (schrijver, dichteres), Mano Bouzamour (schrijver) en Joachim Duyndam (filosoof). Dat leverde een verrassende lijst van 30 boeken op. Die loopt uiteen van  De lof der zotheid (Erasmus) tot De Grootinquisiteur (Dostojewski) en van De mythe van Sisyfus (Camus) tot  De graaf van Monte-Cristo(Dumas) en Long Walk to Freedom (Nelson Mandela) tot Cultivating Humanity (Martha Nussbaum).

Toegankelijk

De schrijvers die de lijst samenstelden geven het toe, niet álle boeken zijn even toegankelijk voor de gemiddelde lezer en/of gedetineerde. Geen nood. Iedereen kan een luchtiger leestip toevoegen. We vragen naast lezers van De Groene Amsterdammer en leden van het Humanistisch Verbond, uitdrukkelijk ook beleidsmakers, ambtenaren bij politie en justitie, Kamerleden en (lokale) politici de poll in te vullen. 

                                                                                     

DOE MEE EN TIP DE GEDETINEERDEN>>

De uitslag van de poll met vijf winnaars en de publiekstip maken we  op 1 maart 2017 bekend. De vijf mensen met de meeste originele toelichting op zijn of haar persoonlijke favoriet, ontvangen het boek Vrijdenken en humanisme in Nederland : 40 plekken van herinnering onder red. van Bert Gasenbeek  (met dank aan het Humanistisch Historisch Centrum en uitgeverToth)