Wat is natuur? Koert van Mensvoort bij OBA Live

11 april 2014

Wat is natuur? Koert van Mensvoort bij OBA Live

Door webredactie

De traditionele blik op natuur als geboren, statisch, harmonieus en bovenal bedreigd, is naïef en incompleet, vertelde Koert van Mensvoort in een essay in Human #3 in september 2013. Maandag is hij hoofdgast bij OBA Live van Omroep Human.

De meest wilde, onstuimige en bedreigende natuur is de door mensen veroorzaakte natuur, constateert Van Mensvoort in het essay dat hij voor het themanummer van Human schreef.
"De natuur is niet dood, ze is springlevend. Het vergt een perspectiefwisseling, maar wie er met een frisse blik naar kijkt realiseert zich dat we natuur beter kunnen begrijpen als een dynamische dan als een statische entiteit. Cultureel ontsproten natuur is echte natuur. Evolutie gaat door. Natuur verandert met ons mee. "

Andere betekenis

Ik voorspel dat wanneer mensen over een jaar of vijftig het woord natuur gebruiken, ze er iets anders mee zullen bedoelen dan vandaag. Terwijl we vandaag nog essays en speciale terminologie nodig hebben om de door mensen veroorzaakte natuur te omschrijven, zullen we die, naarmate onze collectieve perceptie zich ontwikkelt, simpelweg ‘natuur’ noemen.

Socrateshoogleraren Harro van Lente en Cor van der Weele reageerden kritisch op het essay van Van Mensvoort.

Luisteren en/of kijken?

Maandag 14 april 2014. 9.00-20.00 uur Radio 5.
Uitzending gemist? Check http://www.obalive.nl 1Radiotalkshow over filosofie