Open azc dag: stap in het leven van een asielzoeker

15 september 2016

Open azc dag: stap in het leven van een asielzoeker

Door webredactie

Altijd al willen weten hoe een asielzoekerscentrum er van binnen uitziet? En benieuwd naar de verhalen van mensen die daar wonen?
Op 24 september organiseren Vluchtelingenwerk en het Centrum Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de tweede keer de Open azc dag.
Ongeveer 70 asielzoekerscentra (azc's) openen tussen 12.00 en 16.00 uur hun deuren voor bezoekers.

Door Julia Doets

Bent u benieuwd hoe het leven in een azc is? En waarom mensen naar Nederland zijn gekomen of hoe zij hun toekomst hier zien? Vraag het aan de asielzoekers zelf. Doe mee aan een rondleiding of andere activiteit. Er zijn films en tentoonstellingen, muziek en lekkere hapjes. Ook voor kinderen is er genoeg te doen. Vorig jaar was het een bijzondere dag met vele bezoekers en mooie ontmoetingen. “Deze dag heeft mijn blik veranderd,” schreef een bezoeker in het verslag van Vluchtelingenwerk.

'Ferme humaniteit is nodig'

Het Humanistisch Verbond versterkt een genuanceerd en redelijk geluid in het vluchtelingendebat. Want tegenstellingen, stereotypen en wantrouwen domineren het migratiedebat te veel. Noch ‘vluchtelingknuffelaars’ noch eigen-volk-eerst-schreeuwers brengen ons verder. Ferme humaniteit wel. "We moeten onze loopgraven verlaten en elkaar als mens durven aanspreken", betoogt directeur van het Humanistisch Verbond Christa Compas in juni 2016 in een Opiniestuk in Trouw.
 

Gevluchte ongelovigen

Wij zetten ons speciaal in voor mensen die hun land zijn ontvlucht omdat ze er als ongelovige gediscrimineerd, vervolgd of zelfs met de dood bedreigd worden. Vanuit de islam wordt ‘afvalligheid’ namelijk niet geaccepteerd. Uiten dat je niet in god gelooft heeft niet overal gevolgen, maar in landen als Bangladesh, Pakistan, Saoedi-Arabië en Afghanistan wel. De overheid vervolgt mensen of fanatieke moslims staan ongelovigen naar het leven. Vaak voelen gevluchte ongelovigen zich ook in het azc niet veilig genoeg om ervoor uit te komen dat ze humanist, atheïst of vrijdenker zijn. Lees meer in het rapport Freedom of Thought (IHEU)

Het Humanistisch Verbond organiseert bijeenkomsten voor ex-moslims en andere gevluchte vrijdenkers. En vraagt aandacht voor hun verhalen bij politiek en media. Raakt u met asielzoekers in gesprek van wie u vermoedt dat ze ongelovig zijn? Verwijs ze dan door naar onze activiteiten. Zie voor meer informatie: www.onderongelovigen.nl en www.amongnonbelievers.org

En komen dus zaterdag!

Ga naar de Open azc bij u in de buurt

Beeldrecht foto: Vluchtelingenwerk Nederland