Tien tips voor een politiek gesprek

17 februari 2017

Tien tips voor een politiek gesprek

Door webredactie

Veel gedoe over het ‘grote’ RTL-lijsttrekkersdebat, een gephotoshopte Alexander Pechtold of onbetrouwbare stemwijzers. Over minder dan een maand mogen we stemmen. Misschien heb je je  keuze al gemaakt? Misschien zweef je nog? Hoe dan ook: een goed gesprek over waarden in de politiek is belangrijker dan ooit. Hoe je dat doet? Wij helpen!

Wij analyseerden met een ‘humanistische bril op’ een aantal partijprogramma’s en bekeken ze door de lens van de thema’s uit Vrij en Menswaardig, het Meerjarenbeleidsplan 2017-2021.Die thema’s zijn: vrijheid van denken, met zorg naar elkaar omzien, burgerschap in het onderwijs en medisch-ethische vrijheid.

Gebruik het document, stuur het door, en praat erover met elkaar aan de keukentafel of waar dan ook. Zoals over deze tien kwesties.

 1. De meningen over integratie en de islam verschillen. Op welk gebied zou jij 'strenger' zijn waar het gaat om bescherming van vrijheden, en op welk gebied wil je een mildere toon aanslaan? 
 2. Maak je je zelf zorgen over de vrijheid van jou en anderen? Welke vrijheid staat het meest onder druk? 
 3. Zijn er ook vrijheden waarvan we er te veel hebben? 
 4. Zorg moet dichter bij de mens, menselijker en minder bureaucratisch, vinden vele partijen.
  Praten ze elkaar na of is dat een terechte zorg? 
 5. Nog niet zo lang geleden werd de participatiesamenleving geïntroduceerd. Deze leek vooral een aanvulling op de verzorgingsstaat, die vanwege de kosten onhoudbaar zou worden. Wat vind je daarvan? 
 6. Sommige partijen willen een maatschappelijke dienstplicht. Goed idee? 
 7. De VVD vindt dat in het openbaar onderwijs helemaal geen levensbeschouwelijk onderwijs vanuit een specifieke religie of levensbeschouwing gegeven moet worden.Doen? 
 8. Een aantal partijen maakt zich vooral zorgen om de maatschappelijke kloof die terug te zien is in het onderwijs. Herken je dit en wat doen we eraan? 
 9. Er is een wetsvoorstel in de maak om euthanasie bij voltooid leven mogelijk te maken. Sommige partijen vinden euthanasie geen vorm van goede zorg en denken dat de wens voor het levenseinde juist met goede zorg voorkomen kan worden. Eens / niet eens?
 10. Als je vindt dat...de PVV wel wat minder stemmers zou moeten trekken... wat zouden andere partijen -en wijzelf- moeten doen om  ze aan hun zijde te krijgen?

Verder aanbevolen

 • The School of life en Omroep Human maakte een stemwijzer De wijze stemmer waarmee je gratis advies krijgt van grote denkers als Plato of Mill.
 • Programma-maker en dichter Tim Hofman trekt vanaf vandaag door het land met de Stembus 2017.
 • Het Humansitisch Verbond steunt het initiatief Waardevolle politiek.
 • Met de verkiezingen in zicht onderzoekt Politicologica (omroep Human) hoe politieke partijen spinnen, framen en omgaan met blunders, kritiek en imagoproblemen. Morgen start de serie met de PvdA