Martijn Stoutjesdijk

Mijn fascinatie voor de filosofie en het humanisme is ooit begonnen met het lezen van Plato's Staat. 

Het verwonderde mij enorm dat iemand die meer dan tweeduizend jaar geleden leefde dezelfde vragen had als ik, en daar soms verrassend modern aandoende antwoorden op formuleerde. Daarnaast begreep Plato de kracht van een verhaal: ik ben ervan overtuigd dat zonder zijn pakkende schrijfstijl en zijn heldere voorbeelden Plato nooit de grote naam zou zijn geworden die hij nu is.

Mijn fascinatie voor verhalen en voor zingeving heb ik meegenomen tijdens mijn studies in de religiewetenschappen en de filosofie aan de Universiteit Leiden en Utrecht. Tijdens deze studies ben ik geïnspireerd geraakt door filosofen als Socrates, Spinoza, Nietzsche, Sartre en Popper. Hun denken over de wereld, maar vooral ook de manier waarop hun levensverhalen samenhangen met hun filosofie, is iets waar ik graag over spreek.

In mijn lessen wil ik ook graag met de cursisten praten en discussiëren over hun levensbeschouwelijke visies en de verhalen daarachter. Daarin overeenstemming vinden is voor mij niet het belangrijkste (zei Socrates niet dat hij maar één ding wist, en dat is dat hij niets wist?); wel hoop ik cursisten te prikkelen hun eigen visies tegen het licht te houden.

Martijn Stoutjesdijk (1989) verzorgt de Introductiecursus humanisme voor het Humanistisch Verbond. Hij is afgestudeerd in religiewetenschappen, filosofie en internationale betrekkingen. Zijn interesse gaat vooral uit naar de meer praktische vraagstukken binnen de filosofie (politiek en sociale filosofie, ethiek).

Hij weet daarnaast veel over monotheïstische religies (christendom, jodendom, islam), en denkt graag na over de verhouding tussen filosofie, godsdienst en politiek. Martijn is werkzaam als docent levensbeschouwing, filosofie en Grieks op een middelbare school, en combineert zijn docentschap met een baan in het bedrijfsleven.

Lees het profiel van Martijn Stoutjesdijk